Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Παγκόσμια πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας σήμερα το Παρίσι



Το Παρίσι αναμένεται να γίνει σήμερα, Κυριακή, παγκόσμια πρωτεύουσα κατά της τρομοκρατίας οργανώνοντας μεγαλειώδη και διεθνή διαδήλωση ενάντια στις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή 17 ανθρώπων στη Γαλλία.
Η πορεία έχει προγραμματιστεί να γίνει ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, που απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους.
Αρχικά αποδόθηκε φόρος τιμής στα θύματα των τριών τζιχαντιστών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στη συνέχεια από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.
Για τη συγκέντρωση του «ενός εκατομμυρίου», επικεφαλής της οποίας θα τεθεί ο πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία της Γαλλίας, προετοιμάζεται η χώρα.
Πριν από τον Ολάντ, μόνο ένας Γάλλος πρόεδρος είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση: ο Φρανσουά Μιτεράν το 1990, μετά τη βεβήλωση στο εβραϊκό νεκροταφείο στο Καρπεντράς της νοτιοανατολικής Γαλλίας.
Συμμετοχή έχουν δηλώσει Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Αγκελα Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόι, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο Ματέο Ρέντσι, ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, το βασιλικό ζεύγος της Ιορδανίας, Πέτρο Ποροσένκο, αλλά και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. Επίσης, κόμματα, συνδικάτα, εβραϊκές, χριστιανικές, μουσουλμανικές θρησκευτικές ενώσεις, σύλλογοι, πολίτες από όλον τον κόσμο: όλα δείχνουν να πληρούνται για να γίνει η 11η Ιανουαρίου με την «πορεία για τη δημοκρατία», μια ιστορική ημέρα.
Στη γαλλική προεδρία, χαιρετίζουν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα». Πριν από όλα, όμως, πρόκειται για τη «συσπείρωση του γαλλικού λαού», προσθέτουν.
Ο Φρανσουά Ολάντ Σχεδόν 50 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων θα συναντήσει ο Ολάντ | REUTERS
Οι οικογένειες των θυμάτων θα πρωτοστατούν στην πορεία. Θα ακολουθούν ο πρόεδρος Ολάντ και οι ξένοι ηγέτες, στη συνέχεια προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής. Όλα τα κόμματα θα μετάσχουν, εκτός από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.
Η Μαρί Λεπέν κάλεσε τους οπαδούς της σε ξεχωριστές συγκεντρώσεις στην επαρχία. Απομονωμένη μέσα στα επιχειρήματα της ταύτισης των μεταναστών με την τρομοκρατία, η γαλλική ακροδεξιά θα εκδηλώσει μόνη τα εμπρηστικά της συνθήματα.
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει μεταβεί στο Παρίσι.

Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας χθες
Συνολικά πάνω από 700.000 άνθρωποι κατέβηκαν χθες, Σάββατο, στους δρόμους της Γαλλίας στη μνήμη των θυμάτων, στη Μασσαλία, την Τουλούζη, την Λίλ, την Νίκαια. Πάνω από 50.000 ήταν οι συγκεντρωμένοι στη Μασσαλία.
«Εκατοντάδες χιλιάδες» διαδηλωτές, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, «εκατομμύρια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.
Ο Βαλς δεσμεύτηκε για τη λήψη ισχυρών μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα είναι δρακόντεια: 2.200 άνδρες έχουν κινητοποιηθεί, 10 σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί, απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων.

Φρούριο το Παρίσι
Αυτή η τεράστια διαδήλωση πραγματοποιείται ενώ το σχέδιο ασφαλείας κατά της τρομοκρατίας Vigipirate έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και είναι στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού, που σημαίνει «συναγερμός για επίθεση» στο Παρίσι.
Σε αυτό το πλαίσιο 2.000 αστυνομικοί και 1.350 στρατιώτες θα προστατεύουν επίσης τα ευαίσθητου χαρακτήρα σημεία της πόλης και τα προάστιά του: κεντρικά γραφεία μέσων ενημέρωσης, χώρους λατρείας, θρησκευτικά σχολεία, δημόσια κτίρια, διπλωματικές αντιπροσωπείες.
Η δημοσιογραφική κάλυψη αναμένεται επίσης να είναι ιδιαίτερα εκτενής, όπως ήταν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης που χαρακτηρίστηκε ως η γαλλική «11η Σεπτεμβρίου».
Μεγάλη διαμαρτυρία στη Μασσαλία Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μασσαλία | REUTERS / Philippe Laurenson

«Απευθύνομαι στους ρατσιστές...»
«Απευθύνομαι σε όλους τους ρατσιστές, τους ισλαμόφοβους και τους αντισημίτες», είπε ο αδελφός του αστυνομικού που εκτελέστηκε από τους αδελφούς Κουασί, έξω από τα γραφεία του Charlie Hebdo. «Σταματήστε τις συγχύσεις, τις κηρύξεις πολέμων, τους εμπρησμούς στα μουσουλμανικά τεμένη και τις συναγωγές», δήλωσε ο Μαλέκ Μεραμπέτ.
«Δεν πρέπει να συγχέετε τον εξτρεμισμό με τους μουσουλμάνους. Οι παρανοϊκοί δεν έχουν χρώμα, ούτε θρησκεία. Δεν θέλουμε να γίνουν άλλα τέτοια περιστατικά ούτε στη Γαλλία, ούτε σε άλλο μέρος του κόσμου...Το Ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης, της αγάπης... Ο αδελφός μου ήταν μουσουλμάνος και σκοτώθηκε από δυο τρομοκράτες, από ψεύτικους μουσουλμάνους».  

Η οικογένεια του ενός δράστη καταδικάζει τις επιθέσεις 
Η μητέρα και οι αδελφές του τζιχαντιστή Αμεντί Κουλιμπαλί καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Παρίσι και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, σε ανακοίνωση που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Καταδικάζουμε τις πράξεις αυτές. Δεν συμμεριζόμαστε κατά κανέναν τρόπο αυτές τις εξτρεμιστικές ιδέες. Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει συγκερασμός ανάμεσα σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις και την μουσουλμανική θρησκεία».
«Επιθυμούμε, τέλος, όλοι οι πολίτες να είναι ενωμένοι και αλληλέγγυοι, όπως είμαστε εμείς με τις οικογένειες των θυμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου