Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην Σαλαμίνα και στην ευρύτερη περιοχή της Β΄ Πειραιώς

Δημοσιεύθηκε από: παναγιωτης γκιοκας
ΔΕΝ ΣΥΝΗΘΙΖΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΛΛΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ Β ΠΕΙΡΑΙΩΣ . ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΚΟΣΤΗ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΑΠΑΛΥΝΕΙ.

Θέμα : Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας στην Σαλαμίνα και στην ευρύτερη περιοχή της Β΄ Πειραιώς – Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας και Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας.
1.Εισαγωγή
Α. Πρόσφατα (Μ. Τρίτη 7/4/2015) και εκπροσωπώντας τους ΑΝΕΛ συμμετείχα σε σύσκεψη γιατρών στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, παρών ήταν και ο νέος Περιφερειάρχη Υγείας καθώς και Αντιδήμαρχοι της Β΄ Πειραιώς. Οι διαπιστώσεις είναι :
1. Οι περικοπές στο Νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει τον χαμηλού εισοδήματος και αδικημένο λαό της περιοχής να αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για φάρμακα, εξετάσεις, νοσήλια.
2.Το νοσοκομείο της Νίκαιας, στενάζει από τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα και υλικά.
3. Οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δουλεύουν στα όρια της εξουθένωσης, με απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες, κλινικές υπολειτουργούν.
4. Για τη Σαλαμίνα η κατάσταση δεν είναι διαφορετική και επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο για τους μόνιμους κάτοικους καθώς και για τους παραθεριστές (τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού φτάνει τους 300.000) όταν το ΙΚΑ έφυγε πρόπερσι όποτε το μόνο που έχει μείνει πλέον στο νησί είναι το Κέντρο Υγείας το οποίο ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.
Β. Από τα βιώματα μου στη Σαλαμίνα που γεννήθηκα και ζω όλα τα χρόνια θυμάμαι από μικρό παιδί την αντιμετώπιση των επειγουσών περιστατικών (ατυχήματα, τροχαία κλπ) από το Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας μέχρι την δημιουργία του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας. Πλέον τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται από το Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας ή μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Τα τελευταία χρόνια το νησί ζει μια πληθυσμιακή έκρηξη τόσο από μόνιμους κατοίκους όσο και από παραθεριστές και για τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνάμε τους 300.000 κατοίκους. Το αποτέλεσμα - παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας - είναι κάποιες φορές να μην μπορεί να καλυφτεί όλος αυτός ο κόσμος και σε κάποιες περιπτώσεις να μεταφέρεται με ασθενοφόρα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας με αποτέλεσμα τόσο την επώδυνη μεταφορά των ασθενών όσο και την συμφόρεση του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας από περιστατικά που κάποια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν επί τόπου .
2. Προτάσεις
Θα ήθελα να προτείνω τα παρακάτω που είναι ρεαλιστικά έχουν πολλαπλό όφελος για την ευρύτερη περιοχή και ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Αυτή τη στιγμή μετά την παύση εργασίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας στις εφημερίες υφίσταται ένας και μοναδικός Ιατρός καθημερινά (ανειδίκευτος ) ο οποίος ΔΕΝ ανήκει στο Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας αλλά στις Φρεγάτες που ελλιμενίζονται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Μια αναβάθμιση σε Ιατρικό προσωπικό του Ναυτικό Νοσοκομείο Σαλαμίνας (με μετακίνηση 10 Ιατρών από το ΝΝΑ) και ένταξη του στα επείγοντα περιστατικά της Σαλαμίνας θα είχε πολλαπλά οφέλη τόσο στο προσωπικό του Ναυστάθμου Σαλαμίνας όσο και στον κόσμο της Σαλαμίνας ως κάτωθι :
Α. Για το προσωπικό του Ναυστάθμου Σαλαμίνας
1. ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών μείζονος ατυχήματος (πυρκαγιά μεγάλης έκτασης σε πλοίο με πολλαπλά περιστατικά κλπ) τα όποια με την παρούσα κατάσταση του Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας δύναται να αντιμετωπιστούν σε περιορισμένο βαθμό όσον αφορά την περίθαλψη ασθενών και σε τέτοιες περιπτώσεις εκτελείται και μεταφορά ασθενών στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών ( με ότι σημαίνει αυτό σε έγκαιρη αντιμετώπιση - χρόνο-κόστος κλπ).
2. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας εκτελούνται ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ των πολεμικών πλοίων καθώς και άλλες εργασίες που έχουν επικινδυνότητα (μεταφορές πυρομαχικών κλπ) ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση τυχόν εργατικών ατυχημάτων στις εν λόγο περιπτώσεις ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις πολλαπλών τραυματιών από έκρηξη εγκαύματα κλπ έγκαιρα και άμεσα.
Β. Κάλυψη σε Πρωτοβάθμια φροντίδα μεγάλου όγκου Στρατιωτικών που αναγκάζονται για να εξυπηρετηθούν να μεταβαίνουν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών:
1. Στρατιωτικών του Ναυστάθμου Σαλαμίνας που υπηρετούν στα Πολεμικά Πλοία (Ένας Κυβερνήτης μιας Φρεγάτας , το πλήρωμα μια Φρεγάτας που βρίσκεται Σαλαμίνα για την πιο απλή εξέταση απαιτείται να μεταβεί στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών χάνοντας μια ολόκληρη ημέρα με ότι σημαίνει αυτό σε χρόνο , κόστος και χαμένες εργατοώρες )
2. Στρατιωτικών του Ναυστάθμου Σαλαμίνας που υπηρετούν στα συνεργεία.
3. Στρατιωτικών του Αρχηγείου Στόλου που εδρεύει Σαλαμίνα καθώς και των λοιπών Διοικήσεων και Υπηρεσιών που εδρεύουν Σαλαμίνα.
4. Πολιτικό προσωπικό που εργάζεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
5. Οικογένειες ΟΛΟΥ του ανωτέρου προσωπικού.
6. Αποστράτων μετά των οικογενειών τους.
Γ. Στην Σαλαμίνα επίσης υφίσταται μεγάλη ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ και δραστηριότητα και εκτελούνται τόσο Ναυπηγικές εργασίες όσο και εργασίες επισκευών με ότι συνεπάγεται αυτό σε πιθανότητες εργατικών ατυχημάτων που ΔΕΝ ευχόμαστε να συμβούν. Σε περίπτωση τέτοιων ατυχημάτων θα υφίσταται άμεση συμβολή στην έγκαιρη αντιμετώπιση τους.
Δ. Λειτουργώντας συμπληρωματικά ως προς το κέντρο Υγείας Σαλαμίνας με συμβολή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους κατοίκους της Σαλαμίνας (και τους παραθεριστές το καλοκαίρι) ως ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΗ ΑΜΥΝΑΣ τουλάχιστον για τα επείγοντα περιστατικά. Με μια ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση περισσότερων περιστατικών σε συνδυασμό με το κέντρο Υγείας Σαλαμίνας δεν θα απαιτείται η μεταφορά και η άσκοπη ταλαιπωρία ασθενών (εκτός εάν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί κάποιο περιστατικό) στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας με ασθενοφόρα.
3. Επιπλέον Οφέλη
Α. ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας από περιστατικά του νησιού που χρήζουν Πρώτων Βοηθειών και θα μπορούν να αντιμετωπιστούν επί τόπου.
Β. Λαμβανομένου υπόψη του πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος αντιμετώπισης ενός περιστατικού θα έχουμε ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ επειγόντων περιστατικών και παροχή Πρώτων Βοηθειών σε περισσοτέρους συνανθρώπους μας.
Γ. Λιγότερη ταλαιπωρία πολιτών εφόσον πολλές φορές δεν θα χρειαστεί άσκοπη και επώδυνη μεταφορά τους στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας (ή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όταν πρόκειται για Στρατιωτικό )
Δ. ΚΕΡΔΟΣ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ από τις συνεχείς μετακινήσεις ασθενοφόρων (βενζίνες, φέρυ κλπ)
Ε. Επαύξηση επιχειρησιακής ετοιμότητας Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας σε τυχόν αντιμετώπιση περιστατικών μεγάλης έκτασης .
4 . Τελικά
Όπως βλέπεται οι παραπάνω προτάσεις μόνο κέρδη έχουν και ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΤΟΣ και συμβάλουν ουσιαστικά στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς θα λειτουργήσουν σαν ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΗ ΑΜΥΝΑΣ του συστήματος Υγείας τουλάχιστον για τα επείγοντα περιστατικά.
Γνωρίζω ότι από μόνες τους δεν λύνουν τα προβλήματα της περιοχής αλλά είναι ρεαλιστικές και ελπίζω ότι θα τα απαλύνουν.
Μετά τιμής
Γκιόκας Παναγιώτης
Πολιτευτής ΑΝΕΛ Β΄ Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου