Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Παντελής Τοψιδέλης | Δεν χάσαμε τίποτα, αλλά…

Χάνοντας μια ευκαιρία ανατροπής της καθημερινότητας μας, ίσως το αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο πικρό από την μη σωστή εκμετάλλευση ενός στόχου που από πολλούς ονομάστηκε όραμα, ονομάστηκε ιδέα, ονομάστηκε ευκαιρία. 

Πιστεύω ότι οι άνθρωποι του Δήμου μας, δεν κατάλαβαν το κεντρικό νόημα μιας Ευρωπαϊκής διάστασης ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε την πόλη μας σε τροχιά διεκδίκησης την Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Πιστεύω ότι θα ήταν τρομερό λάθος να ανοίξουμε έναν κύκλο πολιτικών ευθυνών για το ποιος έφταιξε και ποιος όχι και έχοντας αυτό το βήμα από το οποίο μπορώ να εκφράσω την σκέψη μου, θα ήθελα να σας ζητήσω να το αποφύγουμε. Αυτό, διότι ανοίγοντας ένα τέτοιο κύκλο συζήτησης θα μας κάνει να χάνουμε χρόνο από την επόμενη ημέρα η οποία επιβάλει να συζητάμε μόνο για σκέψεις του μυαλού, που θα μας φέρουν πιο κοντά σε νέες πρόκλησης της ζωής μας.
Αυτό όμως που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι, όποια και να είναι η ποιότητα και οι σκέψεις των πολιτικών που έχουμε επιλέξει, θα βρούμε μπροστά μας και τις ανάλογες πολιτικές αποφάσεις.
Για εμένα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν ήταν ούτε ένα όραμα, ούτε ένας στρατηγικός στόχος, ούτε μια ιδέα. Για εμένα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν η αρχή ώστε να ξεκινήσουν τα νέα και δυνατά μυαλά της Σαλαμίνας να σκέφτονται και να καταστρώνουν οράματα και στρατηγικούς στόχους, ακόμα και πιο πέρα από το 2021. Το πολιτικό μας σύστημα στο Δήμο κατάφερε να μας αποδείξει ότι η πιο απλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, η σκέψη, δεν μπορεί να εφαρμοστή σε έναν κοινό μηχανισμό συλλογικών αποφάσεων, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μία ιδέα, για ένα όραμα, για μια διεκδίκηση όπως την είχαν χαρακτηρίσει.
Θα πρέπει η συζήτηση απο αύριο το πρωί, να περιστρέφετε γύρο από τον εντοπισμό αυτών των ανθρώπων που έχουν την διορατικότητα να θέτουν στόχους, να δημιουργούν οράματα και να διαθέτουν την ικανότητα να τα υλοποιούν. Άνθρωποι, που θα έχουν την συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης για αυτό το βάρος που τους ανάλογη και την γνώση του πολιτικού κόστους που θα αναλάβουν. Μην σας φανεί περίεργο αν αυτά τα παιδιά το βράδυ που εσείς παραγγέλνετε πίτσα ή σουβλάκια, ή σας πλένουν το αυτοκίνητο, είναι αυτοί που έχουν την ικανότητα να το κάνουν. Εξάλλου αυτά τα παιδιά έχουν σπουδάσει με δικά σας χρήματα από τους φόρους που πληρώνετε.
 Ίσως είναι και το δικό σου παιδί.
Αυτό που μας έμαθε η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι ότι για να μπορείς να βλέπεις το μέλλον θα πρέπει να έχεις και την ικανότητα το προδιαγράφεις πριν αυτό σε προλάβει. Ίσως θα ήταν πιο συνετό να αφήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό που το ονομάσαμε όραμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και να βάλουμε τις βάσεις για κάτι νέο, έχοντας πλέον πιο καθαρή σκέψη και ψηλά το βλέμμα μας.
Πιστεύω και πάντα θα το πιστεύω ότι δεν μπορείς να ανακαλύψεις νέους ωκεανούς Αν δεν έχεις το κουράγιο να χάσεις την ακτή από τα μάτια σου.
*Ο Παντελής Τοψιδέλης εργάζεται ως manager στον ασφαλιστικό και χρηματοοικονομικό κλάδο. 
freethinkingisland.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου