Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Συσσίτιο Αγάπης Αγίου Ανδρέα: Διαρκής προσφορά στο Συνάνθρωπο. Κι ο Δήμος; O μεγάλος απών

                                                 πηγή: anatropespress.blogspot.gr
Αν κάποιος θέλει να δει πώς είναι η ανιδιοτελής προσφορά στο συνάνθρωπο και να βιώσει έστω και λίγο το πνεύμα των Αγίων Ημερών και του Πάσχα, ας κάνει μια βόλτα από το Συσσίτιο της Αγάπης που λειτουργεί επί σειρά ετών ο Ι. Ναός Αγ. Ανδρέα Σαλαμίνας. 
Εκεί θα δει πόση αγάπη μπορεί να κρύβεται μέσα σ΄ ένα τόσο μικρό χώρο. Κυρίες εθελόντριες  πάνε κι έρχονται να δώσουν το φαγητό που φρόντισαν να έχουν έτοιμο από πολύ νωρίς το πρωί. Άνθρωποι από όλη τη Σαλαμίνα χτυπούν την πόρτα για να προσφέρουν ό,τι έχουν: Λαχανικά απ΄ τον κήπο τους, τυποποιημένα τρόφιμα. Επαγγελματίες αφήνουν καθημερινά σε είδος το δικό τους πολύτιμο οβολό της αγάπης.


Όταν έφτασα στο ραντεβού μου με τον πατέρα Τιμόθεο Νομικό,  που έχει από την πρώτη στιγμή δοθεί ολοκληρωτικά στο έργο του Συσσιτίου – και τον αναφέρω γιατί πρέπει να τον μνημονεύσω όσο κι αν ο ίδιος μου το απαγόρευσε – έξω από την πόρτα ήταν μία κυρία η οποία ζητούσε λίγο φαγητό. Όταν οι κυρίες της έδωσαν, εκείνη δάκρυσε, τις ευχαρίστησε και τις διαβεβαίωσε πως δεν ήταν πάντα… έτσι, πως δεν μπορούσε να φανταστεί ότι δεν θα ήταν σε θέση να ζήσει.
Η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας ως αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνουμε σαν χώρα και σαν πλανήτης, έχει φέρει στα σκαλοπάτια των συσσιτίων ανθρώπους που ξαφνικά είδαν τη ζωή τους να καταρρέει. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό όσων σιτίζονται σήμερα  στο συγκεκριμένο συσσίτιο είναι Έλληνες πολίτες, άνεργοι, ηλικιωμένοι, χτυπημένοι από ασθένειες.
280 μερίδες φαγητού μοιράζει καθημερινά το Συσσίτιο Αγάπης του Αγ. Ανδρέα, ενώ μέχρι πέρσι έδινε επιπλέον 160 μερίδες στο Δήμο Σαλαμίνας, προκειμένου να μοιραστούν σε άπορους συμπολίτες μας. «Όμως συνεχώς έρχονται κι έκτακτες, μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις, που βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας και  που ουσιαστικά ανεβάζουν κατά πολύ τον αριθμό των μερίδων που πρέπει να παρασκευάζονται» μας λένε οι κυρίες που εργάζονται εκεί, 25 τον αριθμό, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, προκειμένου να βοηθήσουν το έργο που γίνεται.
Δίπλα τους στέκονται επαγγελματίες της Σαλαμίνας αλλά και πολλοί απλοί πολίτες, με τις συνεισφορές των οποίων λειτουργεί αποκλειστικά μέχρι σήμερα το Συσσίτιο. Ανάμεσά τους ψωμί προσφέρουν καθημερινά τα αρτοποιία Μπεγνής, Ξυλόφουρνος, Γκοτζαμάνης και Δάλλας ενώ μεγάλη ήταν όλα αυτά τα χρόνια και η προσφορά του επιχειρηματία κ. Γιώργου Κανάκη.
Κι ο Δήμος; Πώς βοηθά σήμερα ο Δήμος Σαλαμίνας αυτό το σπουδαίο έργο; Ο Δήμος απ΄ ό,τι αντιληφθήκαμε είναι δυστυχώς ο μεγάλος απών σ΄ αυτό που λέγεται Κοινωνικές Δομές στο νησί μας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή μέχρι λίγους μήνες πριν τις εκλογές είχε αναλάβει να πληρώνει το ρεύμα που κατανάλωνε το Συσσίτιο. Η σημερινή δημοτική αρχή, παρότι στο προεκλογικό της πρόγραμμα διατυμπάνιζε «τη στήριξη των Ιερών Ναών στο κοινωνικό έργο του συσσιτίου για τους άπορους» (δες σελ. με τίτλο «δυναμική κοινωνική μέριμνα»), μετά την εκλογή της δεν στήριξε με κανέναν τρόπο το έργο που γίνεται ούτε συνέχισε να πληρώνει το ρεύμα, παρά τις υποσχέσεις της, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευτεί λογαριασμοί που είναι αδύνατο  να αποπληρωθούν με τις πενιχρές λόγω της κρίσης εισφορές των πιστών και των ιδιωτών.
Όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά για να συνεχίσει να στέκεται στα πόδια του το Συσσίτιο του Αγ. Ανδρέα κάνουν έκκληση σε όλους να βοηθήσουν όπως μπορούν: με τρόφιμα (συσκευασμένα, κρέας, λάδι, και ό,τιδήποτε μαγειρεύεται)  ή με οικονομικά μέσα. Θα΄ ταν αληθινά κρίμα μια τέτοια δομή να πάψει κάποια στιγμή να λειτουργεί. Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους πυρήνες Ανθρωπιάς και Αλληλεγγύης σ ΄ έναν κόσμο κατ΄ εξοχήν  απρόσωπο κι αδιάφορο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου