Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΑΖΑ , ΠΟΙΟΝ OΦΕΛΕΙ ΤΕΛΙΚΑ;

                                    Βy Tasos Theocharis ΨΙΛΗ ΑΜΜΟΣ
Η επένδυση
Το αρχικό ελάχιστο κεφάλαιο για μια τέτοια επένδυση (ίδια κεφάλαια και δανειακά) υπολογίζεται από 5.500-6.000€/kW με επιπλέον το κόστος για τα μηχανολογικά, την γη, τα κτιριακά και την σύνδεσης ανάλογα την περίπτωση από 3.000-20.000€.

Τα Οφέλη του επενδυτή.
-          Διαθέτοντας την παραγόμενη ενέργεια στο ΔΕΔΔΗΕ ο επενδυτής κερδίζει πάνω από 90.000€/έτος προ φόρων για μια μονάδα των 100kW χωρίς να υπολογίσουμε το όφελος που θα έχει από το δωρεάν ζεστό νερό και τη θέρμανση τα οποία είναι παράγωγα της διαδικασίας σε αναλογία 1kW ηλεκτρική και τουλάχιστον 2kW θερμική ενέργεια την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί π.χ για θερμοκήπια αυξάνοντας κατά πολύ τα έσοδα.
-          Το σύστημα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο όλο το χρόνο.
-          Η επένδυση μπορεί να χρηματοδοτηθεί με φορολογικά κίνητρα και μέσο του νέου αναπτυξιακού.
Πέρα από τα αναμφισβήτητα πιο πάνω οικονομικά πλεονεκτήματα οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συστήματα αεριοποίησης έχουν και τα εξής μειονεκτήματα, που συνδέονται με τη χρησιμοποίηση της βιομάζας και αφορούν, ως επί το πλείστον, δυσκολίες στην εκμετάλλευσή της:
1. Ο μεγάλος όγκος της βιομάζας και η μεγάλη περιεκτικότητά της σε υγρασία, ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας. 
2. Η δυσκολία στη συλλογή, μεταποίηση, μεταφορά και αποθήκευσή της, έναντι των ορυκτών καυσίμων.
3. Οι δαπανηρότερες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός που απαιτούνται για την αξιοποίηση της βιομάζας, σε σχέση με τις συμβατικές πηγές ενέργειας. 
4. Η μεγάλη διασπορά, η εποχιακή παραγωγή της και η δυσκολία στην εξασφάλιση σταθερής ποσότητας και ποιότητας μακροχρόνια αφού η συμβολαιακή γεωργία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο.

Όλα αυτά είναι κατανοητά, ποια είναι όμως τα οφέλη για τον Δημότη ?
Ο δήμος  είχε μέχρι σήμερα κίνητρο την δωρεάν διάθεση, χωριστή συλλογή και την εκτροπή από την ταφή των πρασίνων αποβλήτων που τους έδινε ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στα πράσινα απόβλητα (απόβλητα κήπων και πάρκων), αντί της χρέωσης των 45 ευρώ ανά τόνο που επιβάλλεται στα σύμμεικτα δημοτικά απορρίμματα,
Εδώ τι ισχύει ????


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου