Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Γ. Τσαβαρής: Δεν κέρδισε η κ. Νάννου, χάσαμε εμείς!

                                                          Αναρτήθηκε από 
Στην πρώτη μετά το 2014 αποκλειστική συνέντευξη σε εφημερίδα, ο τ. δήμαρχος Γ. Τσαβαρής για πρώτη φορά μιλά ανοιχτά στις «Ανατροπές» για τα αίτια της ήττας της παράταξής του,  αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη, ασκεί όμως και κριτική για τη μέχρι τώρα πορεία της σημερινής δημοτικής αρχής και σχολιάζει θέματα όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης, τα οικονομικά του δήμου, το πρόσφατο σοβαρό ζήτημα που προέκυψε με το εργοστάσιο βιομάζας αλλά και το πολυσυζητημένο Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων.

Κύριε Τσαβαρή, έχουν περάσει δύο χρόνια από τις δημοτικές εκλογές, όπου οι πολίτες επέλεξαν ως δήμαρχο την κ. Νάννου. Πώς κρίνετε, πολιτικά, το διάστημα αυτό;
Νομίζω  ότι είναι μια χρονική περίοδος που αντί να λύσει η διοίκηση υπαρκτά προβλήματα, κινήθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση και λόγω της απειρίας, της αβελτηρίας και των πολλαπλών κέντρων αποφάσεων, συσσώρευσε πολλά περισσότερα από αυτά που είχε ήδη βρει. Τελευταίο  πρόσφατο παράδειγμα αυτής της δυσλειτουργίας που έχει ως αποτέλεσμα την μη παραγωγή έργου, είναι  η απώλεια για τον δήμο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά,  των εσόδων από την εκμετάλλευση των παραλιών.


Η σημερινή δήμαρχος σας κατηγορεί πως επί της θητείας σας υπήρχε μεγάλη κακοδιαχείριση των οικονομικών, που οδήγησε στο να μπει ο Δήμος σε επιτήρηση. Είναι έτσι; Κι αν όχι, τι οδήγησε στη σημερινή κατάσταση;
Δυστυχώς για την κ. Δήμαρχο τα οικονομικά στοιχεία άλλα αποδεικνύουν  και συγκεκριμένα:
·        Εμείς παραλάβαμε την 01-01-2011 περίπου 44 εκατομμύρια €  χρέος, σύμφωνα με την απογραφή έναρξης  των δύο δήμων 34 εκ. € μαζί με τις οφειλές του έργου της αποχέτευσης  στο κέντρο του νησιού 10 εκ. €. Σύμφωνα με το 4ο τρίμηνο του 2014 το χρέος του δήμου που παραδώσαμε ήταν 16 εκ. €, ενώ από αυτά τα 11.000.000€ ήταν χρέη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από παλαιότερα δάνεια (μόνο 1,5 εκ. € ήταν επί ημερών μας).
Παρόλα αυτά, εμείς τα έτη 2011,2012,2013 και 2014 είχαμε εγκεκριμένους Π/Υ  και ο δήμος δεν μπήκε ΠΟΤΕ σε πρόγραμμα εξυγίανσης (μνημόνιο).
Σας τονίζω ότι από τους 325 δήμους της χώρας ο ΜΟΝΟΣ  δήμος που μπαίνει σε πρόγραμμα εξυγίανσης  από 01-01-2015 και εντεύθεν είναι ο δήμος Σαλαμίνας.
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι από τους 325 δήμους της χώρας τα οικονομικά προβλήματα τα έχει  ΜΟΝΟ ο δήμος Σαλαμίνας; Μήπως φταίει ο τρόπος διαχείρισης του θέματος; Μήπως δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε;

Η συνέντευξη αυτή δίνεται σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη για το νησί. Πολλά ζητήματα έχουν έρθει στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα, ενώ πολλές συζητήσεις γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Γιατί ο συνδυασμός σας αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή να ψηφίσει θετικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας από τη βιομάζα; Δεν πρόκειται για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας; 
Σας θυμίζω ότι εμείς είμαστε από την πρώτη στιγμή αρνητικοί, ενώ η σημερινή διοίκηση εισήγαγε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής  με θετική εισήγηση για την κατασκευή του εργοστασίου Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με Βιομάζα. Μετά την τεκμηριωμένη και γενική αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων η διοίκηση επανεξέτασε τη στάση της και «ήλθε» στην συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης και του Δ.Σ.  με αρνητική εισήγηση.
Όσον αφορά το έργο, νομίζω ότι η κατασκευή ενός τέτοιου εργοστασίου στη Σαλαμίνα, μακροπρόθεσμα  θα είχε ως μοναδικό στόχο το «κάψιμο» της λυματολάσπης  από την Ψυτάλλεια και για το λόγο αυτό κατασκευάζεται στο νησί μας. Διότι αν ο στόχος είναι η βιομάζα από ξύλο, γιατί δεν το κατασκευάζουν σε περιοχή όπου η ξυλεία είναι άφθονη για να εξοικονομούν έτσι και τα μεταφορικά έξοδα της πρώτης ύλης;

Πώς σχολιάζετε τη νέα απόφαση του Δ.Σ. με εισήγηση της δημάρχου για παραχώρηση του δημοτικού δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ;  
Εγώ θα απαντήσω με αυτά που γράφει η ίδια η κ. Νάννου στο προεκλογικό της πρόγραμμα σχετικά με  το θέμα αυτό, θέλοντας έτσι να αντικρούσει τότε την θέση μας για παραχώρηση της ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ  και όχι της ιδιοκτησίας όπως εκείνη προτείνει, του Δημοτικού Δικτύου Ύδρευσης  στην ΕΥΔΑΠ  ΤΟ 2014. Έγραφε λοιπόν στο προεκλογικό της πρόγραμμα: «Το Δημοτικό Δίκτυο Ύδρευσης, ένα περιουσιακό στοιχείο που προσφέρει ετησίως 800.000€ κέρδος και θέσεις εργασίας στους συντοπίτες μας, είναι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και δεν μπορεί να προσφερθεί ως δώρο στην ΕΥΔΑΠ, εκ του λόγου και μόνο ότι η σημερινή δημοτική αρχή δηλώνει αδυναμία να το διαχειριστεί. Όποιος δηλώνει αδυναμία παραιτείται, δεν ξεπουλάει την περιουσία του Δήμου για να κρατηθεί στην εξουσία. Το δίκτυο δεν θα παραχωρηθεί, θα παραμείνει στον Δήμο επ’ ωφελεία των εργαζομένων, των υδρευομένων και της δύσκολης προσπάθειας που αναλαμβάνουμε για την εξυγίανσή του».  Αυτά τα πολιτικά παραμύθια έλεγε στον κόσμο και  γι’ αυτό κέρδισε τις εκλογές η σημερινή δήμαρχος.
Κυρία Νάννου αν έχετε ελάχιστη πολιτική ευθιξία πάρτε και τις ανάλογες  πολιτικές αποφάσεις… Ιδού η Σαλαμίνα ιδού και το πήδημα.

Θα σας πάω τώρα σ΄ ένα ζήτημα, για το οποίο πολλές φορές έχουμε αντιπαρατεθεί στο παρελθόν. Αφορά το Δημοτικό Σχολείο των Σεληνίων. Επιμείνατε τότε να δημιουργηθεί νέο 8θέσιο σχολείο, παρά το γεγονός ότι η οικιστική ανάπτυξη της περιοχής απαιτούσε 12θέσιο, επιμείνατε σ΄ ένα μικρό οικόπεδο το οποίο η Επιτροπή Καταλληλότητας δεν έκρινε κατάλληλο, ενώ κατηγορηθήκατε πως χάσατε ποσό το οποίο είχε εγκριθεί για την επέκταση και  συντήρηση του υπάρχοντος κτιρίου. Τελικά το πρόβλημα με τη σχολική στέγη εξακολουθεί να υφίσταται και η Οικονομική Επιτροπή σας παρέπεμψε για το θέμα. Σήμερα, εξακολουθείτε να έχετε την ίδια άποψη με τότε;  
Δυστυχώς στο θέμα αυτό δικαιωθήκαμε πιο πολύ από όλες τις επιλογές μας και συγκεκριμένα:
Όσο αφορά την εκδίκαση της υπόθεσης στη δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα έχει ζητήσει δύο αναβολές η αντίδικος πλευρά  (Τραυλός, Νάννου). Όταν δεν θα υπάρχουν «τεχνικά» εμπόδια και το θέμα θα συζητηθεί στη δικαιοσύνη τότε θα τα πούμε περαιτέρω.
Σας δηλώνω όμως ότι θα υπάρξουν ισχυρότατες αποδείξεις για ΟΛΑ τα ζητήματα…
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν συμφωνώ καθόλου με τις δημοσιογραφικές σας παρατηρήσεις διότι τα πραγματικά δεδομένα είναι άλλα…
Υπομονή τα πάντα θα παρουσιαστούν στην δικαιοσύνη

Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Έγιναν λάθη ή ήταν από την αρχή όνειρο απατηλό;
Έγιναν λάθη ολέθρια που έχουν να κάνουν με την στρατηγική και τις  τελικές επιλογές.. Πρώτα απ’ όλα άνθρωποι οι οποίοι δεν μετείχαν στο team που σχεδίασε αρχικά αυτόν τον στόχο, πήραν ηγετικές πρωτοβουλίες χωρίς ποτέ (πλην μιας φοράς για το σήμα) να ζητήσουν την άποψή μου ή να με καλέσουν σε μία σύσκεψη να τους πούμε την γνώμη μας. Δεν κατάλαβαν ή δεν γνώριζαν ότι η υποψηφιότητα της Σαλαμίνας λόγω του ιστορικού παγκόσμιου γεγονότος της Ναυμαχίας, στηριζόταν στην εξαίρεση και όχι στον κανόνα κάτι που δημόσια σε συζήτηση του Δ.Σ. είχα αναλύσει.
Όσο μας αφορά γνωρίζαμε ΑΠΟΛΥΤΑ τις ελλείψεις υποδομών στο νησί, όμως η Ε.Ε. έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι έχει αποδεχθεί εξαιρέσεις  στον «κανόνα» για δικούς της λόγους όπως  οι 4 πόλεις (αντί δύο που είναι ο κανόνας) με την αλλαγή της χιλιετηρίδας, η εκπροσώπηση της Κοιλάδας του Ρουρ (αντί τα στενά γεωγραφικά όρια μιας πόλης που είναι ο κανόνας) με το ΕΣΣΕΝ, η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης (αντί οι πόλεις να είναι από κράτος που ανήκει ή είναι υπό ένταξη στην Ε.Ε. που είναι ο κανόνας , κάτι που φυσικά δεν ισχύει για την Τουρκία).
Αυτός ήταν ο λόγος που είχαμε προετοιμάσει το έδαφος και για την κατ’ εξαίρεση υποψηφιότητα μαζί με τον Πειραιά ως  περιοχές που περικλείουν τον θαλάσσιο χώρο που διεξήχθη η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Τώρα, που έχει περάσει  ο πρώτος κουρνιαχτός, τι πιστεύετε ότι έφταιξε για το αποτέλεσμα του Μαΐου του 2014; Θέλω να πω, το έχετε αναλύσει, έχετε δει ενδεχομένως ποια λάθη έγιναν από δικής σας πλευράς; Έχετε δει δηλ. γιατί τελικά δεν εξέλεξαν εσάς; Όταν μάλιστα την πρώτη Κυριακή προηγείτο ο συνδυασμός σας;  
Ξέρετε ότι πατέρας της ήττας είναι ο εκάστοτε πρώτος και της νίκης όλοι οι άλλοι. Άρα με αυτό το «διαχρονικό» ως δεδομένο, δέχομαι και αναλαμβάνω εξ ολοκλήρου την ευθύνη της αποτυχίας να επανεκλεγούμε το 2014.  Ξέρω ότι υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις και αναλύσεις  για το γεγονός, όμως εγώ εμμένω αποκλειστικά στην δική μου ευθύνη.
Τα υπόλοιπα αίτια  θα τα καταγράψει η ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νησί μας.  Για αυτόν το λόγο τονίζω συνεχώς ότι:
Δεν κέρδισε η κ. Νάννου αλλά χάσαμε ΕΜΕΙΣ.


4 σχόλια:

  1. Χαχαχαχαχα μόνο 3600 διαφορα
    .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΗΔΗ Ο ΑΣΤΡΑΚΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΕ ΑΝΟΙΚΤΑ ΠΡΟΧΘΕΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΤΗΣ ΕΣΥΡΕ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΤΗΣ ΤΑ ΕΧΩΝΕ!!!
    Ο ΣΟΦΡΑΣ ΒΟΛΕΥΤΗΚΕ
    Ο ΤΡΑΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!!!Ο ΜΑΚΡΗΣ ΑΦΑΝΤΟΣ !!ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ ΝΑ ΣΕ ΕΊΧΑ ΠΡΩΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλαξε πλευρό τωρα κ ξαναονειρεψου βλακουμελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι πρώτες στάσεις – βιβλιοθήκες πανελλαδικά!

    Πώς θα σας φαινόταν αν το πρωί που πηγαίνατε για να πάρετε το λεωφορείο αντί για την παραδοσιακή στάση βλέπατε μπροστά σας ένα περιποιημένο στεγασμένο χώρο, μια όμορφη βιβλιοθήκη και πολλά βιβλία και εφημερίδες για ανάγνωση;
    Αυτήν την εικόνα συναντούν πλέον οι επιβάτες στην κεντρική στάση της γραμμής 64 που συνδέει το Φίλυρο με τη Θεσσαλονίκη.
    Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της στάσης έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το βιβλίο που θέλουν και να «γεμίσουν» τον χρόνο αναμονής τους μέχρι να έρθει το λεωφορείο της γραμμής, αλλά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
    Γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ξεκίνησε στο Φίλυρο ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη, δημιουργώντας την πρώτη πανελλαδικά «Στάση Λεωφορείου – Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με την Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου.
    _Ο χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα με αρχιτεκτονικές και εικαστικές παρεμβάσεις: Ένα έπιπλο βιβλιοθήκης σε μορφή «δένδρου», παγκάκι αναμονής, πολλές πρωτότυπες θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών, αλλά και κατάλληλη βαφή όπως αυτή της οροφής που προσομοιάζει με ουρανό.
    Τα βιβλία είναι προσφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης, της ένωσης λογοτεχνών, των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου, αλλά και απλών πολιτών που τοποθετούν τα βιβλία τους στα ράφια της βιβλιοθήκης δίχως την παραμικρή γραφειοκρατία, ώστε να είναι πάντοτε γεμάτη.
    Παράλληλα είναι δυνατή και η ανάγνωση της καθημερινότητας από εφημερίδες και έντυπα ενημέρωσης και πολιτισμού.
    Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου» που γίνεται για πρώτη φορά, ενώ το επόμενο διάστημα το ιδιαίτερο αυτό πολιτιστικό ραντεβού θα επεκταθεί και σε άλλες στάσεις στο Φίλυρο, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου.
    Πηγή: Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη
    O ΠΡΩΤΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ !!!!ΚΑΙ ΚΡΕΒΒΑΤΙΑ ΞΑΠΛΩΣΤΡΕΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή