Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Χουλιάρας: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες περιοχές για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκη Τσελέντη, ο οποίος έκανε λόγο για επικείμενο, μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χουλιάρας είπε «εγώ θα σας πώ τρεις περιοχές, όχι δύο το ελληνικό τόξο από Κεφαλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός, ο Κορινθιακός», προσθέτοντας μάλιστα πως είναι περιοχές που γνωρίζουμε ακόμη και από την περίοδο που πηγαίναμε στο σχολείο.
Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό.
Σε ερώτηση για το αν μπορούν οι επιστήμονες να κάνουν πρόβλεψη ο κ. Χουλιάρας είπω πως «χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση».
Επιπλέον, ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας τόνισε πως το σημαντικό είναι τα κτίρια και η θωράκισή τους, λέγοντας ότι στην Ιταλία τα κτίρια «έλιωσαν», ενώ στην Ελλάδα ακόμη και σε παλιά κτίρια σε μεγάλους σεισμούς δεν έχουμε δει ποτέ τέτοιες εικόνες. 
Υπενθυμίζεται ότι ο Άκης Τσελέντης υποστήριξε πως «μέσα σε έξι μήνες ή έναν χρόνο μπορεί να γίνει μεγάλη σεισμική δόνηση στη χώρα μας». Μάλιστα, όπως είπε υπάρχουν στοιχεία για δύο περιοχές της χώρας, για τις οποίες έχει ενημερωθεί η πολιτεία.
«Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα, ακόμη και 7 Ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα», επεσήμανε ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.
«Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ, και πρόσθεσε ότι «οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου