Την ανάγκη να αλλάξουν στάση οι πολίτες αλλά και οι δήμοι απέναντι στην ανακύκλωση, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9». «Eίναι πάρα πολλοί από εμάς oι πολίτες που πετάνε τα σκουπίδια όπου να ΄ναι. Ξεχειλίζουν οι κάδοι, πολλοί δεν σέβονται τον γείτονα, δεν σέβονται την ανακύκλωση, την ποιότητα του περιβάλλοντος στις πόλεις και τα χωριά. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε πρώτα από όλα» είπε και κάλεσε τους πολίτες να αλλάξουν στάση, να είναι συνεπείς ως προς την ανακύκλωση αλλά και να απαιτήσουν από τους δήμους να θέτουν πρώτο το θέμα της ανακύκλωσης.
Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι υποχρέωση της Ελλάδας να ανακυκλώνεται το 50% των απορριμμάτων, διαφορετικά θα της επιβληθούν πρόστιμα. «Τα ποσοστά ανακύκλωσης κυμαίνονται στο 5 με 6% μόνο από τους δήμους. Είναι πάρα πολύ πίσω. Θα πρέπει οι δήμοι να ασχοληθούν ουσιαστικά με την ανακύκλωση των απορριμμάτων, όχι μόνο για τα μάτια του κόσμου» είπε και πρόσθεσε: «Η ανακύκλωση είναι να υπάρχει κανονισμός καθαριότητας και να εφαρμόζεται, να υπάρχουν κάδοι και να αδειάζουν και να υπάρχει ενημέρωση παντού, ώστε να ξέρει ο κάθε πολίτης τις υποχρεώσεις του. Αυτό είναι το ευαγγέλιο που πρέπει να έχει ο κάθε δήμος. Αυτή είναι η προτεραιότητα που θα πρέπει να έχει κάθε δήμος».
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακύκλωση, διευκρίνισε ότι υπάρχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ από έργα του ΕΣΠΑ, ενώ θα διατεθούν και εθνικοί πόροι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και για να γίνουν τα σχέδια των δήμων εφαρμόσιμα αλλά και για την αποκατάσταση των χωματερών.
Για την Κεντρική Μακεδονία επισήμανε: «Έχουμε καθυστερήσει ιδιαίτερα στη χωροθέτηση έργων στην Κεντρική Μακεδονία. Υπάρχει ένα απίστευτο κενό από πέρσι από το Μάρτιο περίπου του 2016 μέχρι τώρα, όπου, μάλιστα, για μια από όλες τις μονάδες, τη σημαντικότερη, που θα γίνει στη δυτική Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχει καν το οικόπεδο προσδιορισμένο».
Σχετικά με τη δασική νομοθεσία γνωστοποίησε ότι «χθες δόθηκε μια εγκύκλιος που προβλέπει ότι μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν μέχρι την άλλη Πέμπτη που λήγει η προθεσμία των δασικών χαρτών μόνο την αίτηση για την αλλαγή χρήσης και για την παραχώρηση κυριότητας. Αυτό αφορά κύρια τους αγρότες και τις επιδοτήσεις ενώ μπορούν να καταθέσουν τα απαραίτητα τοπογραφικά και τα απαραίτητα έγγραφα μέχρι τις 31 / 8».
Ανέφερε, τέλος, ότι υπάρχουν ακόμη 28 δήμοι στη χώρα, μεταξύ των οποίων τρεις στη Χαλκιδική και δύο στη Θεσσαλονίκη, που δεν έχουν στείλει τα σχέδια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες. Το αποτέλεσμα θα είναι, όπως είπε, να μην μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες όταν θα υπάρχει ανάγκη να κάνουν αντιρρήσεις ακόμη και για περιοχές εντός σχεδίου και εντός πυκνώσεων.
ΣΣ: Τη συνέντευξη πήρε η Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου