Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

FABRICATO: «Η δουλειά από τη δουλεία, απέχει μια οξεία» Από Παρασκευή 21 Ιούλιου έως Κυριακή 30 Ιουλίου στη Σαλαμίνα

Δεκαήμερο Τέχνης και Πολιτισμού διοργανώνει η ομάδα ΕΡΓΟΔΡΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ FABRICATO, από την Παρασκευή 21 Ιούλη έως την Κυριακή 30 Ιούλη στο Δημαρχείο Σαλαμίνας. 
Το δεκαήμερο περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, έκθεση ζωγραφικής, συζητήσεις για την Τέχνη και την Αλληλεγγύη καθημερινά στο δημαρχιακό και τον αύλιο χώρο του Δήμου Σαλαμίνας (Εθνάρχη Καραμανλή 1 και Αμμοχώστου). 

Οι κάτοικοι του νησιού αλλά και όσοι προγραμματίζουν τις διακοπές και καθημερινές καλοκαιρινές αποδράσεις στη Σαλαμίνα, έχουν την ευκαιρία  να παρακολουθήσουν τις Παράλληλες εκδηλώσεις.
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις. 

Η ομάδα ΕΡΓΟΔΡΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ FABRICATO

Η ομάδα ΕΡΓΟΔΡΟΜΕΙΟ ΤΕΧΝΩΝ FABRICATO, «…γεννήθηκε στη Σαλαμίνα από την ανάγκη να εκφραστούν οι δημιουργικές ανησυχίες, όσων εκτιμούν, ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι σημαντικό μέσο, προκειμένου ο κάθε δημιουργός να εκφραστεί ατομικά και συλλογικά.
Σκοπός και στόχος, το καλλιτεχνικό έργο, να συμβάλλει στο να σκεφθούν και να δράσουν οι εργαζόμενοι, για να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους…».
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το περιεχόμενο του έργου τους και η συλλογική τους έκφραση στην ομάδα FABBRICATO.
Εργαζόμενοι και παράλληλα καλλιτέχνες από το χώρο των εικαστικών, της μουσικής, του θεάτρου, της ποίησης και της λογοτεχνίας, της επιστήμης και της εκπαίδευσης, όλοι όσοι βιώνουμε καθημερινά στη ζωή μας, τη στρέβλωση κάθε κοινωνικής ανάγκης για τη ζωή, τη συμμετοχή και επικοινωνία με την τέχνη, συναντιόμαστε με τον κόσμο που γεννάει όλα τα αγαθά και απαιτεί να τα απολαύσει εν ζωή.
Σε ένα γόνιμο δημιουργικό διάλογο, για το ρόλο της εργασίας, της τέχνης και της ζωής, αναδεικνύοντας της αντιθέσεις και τις αντιφάσεις, που προκύπτουν από τη βαρβαρότητα της κρίσης και της άγριας εκμετάλλευσης που ζούμε σήμερα, ανατρέποντας όσα κάποιοι τα θεωρούν «δεδομένα».
Εμφανής η πρόθεση μας, να ανοίξει ο διάλογος στην κοινωνία, ο τίτλος της έκθεσης, αλλά και των δρώμενων του: «Η δουλειά από τη δουλεία, απέχει μια οξεία». Από μόνος του, θέτει διλήμματα. Προκαλεί και παράλληλα ενεργοποιεί την ανθρώπινη φύση, να επανατοποθέτηση τη στάση, τη συμπεριφορά και τη δράση του, απέναντι στο σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση που καλλιεργεί εντέχνως το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα.
Το FABBRICATO, καλεί σε ύψωση αναστήματος - αναχώματος για τα χειρότερα που ίσως προκύψουν, εφόσον στη βαρβαρότητα καπιταλιστικού συστήματος, επιτρέψουμε να καθορίζει τη ζωή μας.
Απλώνουμε το χέρι, σε κάθε συνείδηση που βλέπει τον άνθρωπο, ΑΝΘΡΩΠΟ και όχι εμπόρευμα και τον καλούμε να σταθεί οργανωμένα και αλληλέγγυο στη ζωή και τον αγώνα των λαών, να εμπλουτίσει, να συμμετέχει στις πρωτοβουλίες και τις συλλογικές δράσεις του FABBRICATO.
Είμαστε ανοικτοί σε κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό, σε συνεργίες με συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς που αντιλαμβάνονται ότι, τη ζωή δεν τη διαχειρίζεσαι, αλλά τη δημιουργείς με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και μόνο αυτές.
Δείχνουμε την έμπρακτη, γνήσια αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δίνουμε τη βοήθεια του ίσου προς ίσο. Απομονώνουμε κάθε ρατσιστική - φασιστική αντίληψη και δράση.
Επιστρατεύουμε τα δικά μας όπλα: τη γνώση, το συναίσθημα, τη φαντασία και το ταλέντο στην υπηρεσία εκείνη που βοηθά τους ανθρώπους να μην εφησυχάζουν, εκείνη που δίνει την αληθινή εικόνα της πραγματικότητας, που καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, της δύναμής του να αλλάξει τον κόσμο.
Κάνοντας μια αναφορά στην έκθεση εικαστικών και στους συμμετέχοντες στην έκθεση, θα δείτε στα έργα του Χρήστου Μανούση, αφιέρωμα στα επαγγέλματα και τους τεχνίτες που «έφυγαν», στα έργα του Γιώργου Βιλλιώτη, ενσαρκώνεται ο ανθρώπινος πόνος της θάλασσας στα ψαροκάικα και της φτωχογειτονιές της Σαλαμίνας. Η Μάρθα Λουβερδή και η Βάσω Λαζάρου, αποτυπώνουν τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση στις μάχες της σοδειάς του σταριού, των αμπελιών και των μελισσοκόμων. Αποτυπώνουν και παράλληλα μας προσγειώνουν, σε αυτό το όμορφο βάσανο της γης, το άρρηκτα δεμένο με τη ζωή. Ο ανήσυχος Λευτέρης Λουβερδής, χωρίς καμία φορμαλιστική διάθεση, αποτυπώνει με παραστατικό τρόπο μικρές καθημερινές στιγμές. Η Έφη Δημητρίου, μας ταξιδεύει στην πονεμένη και ματωμένη Αφρική, με διάθεση πρόσκλησης να απλώσουμε το χέρι στα παιδιά της. Η Κατερίνα Προκοπίου αποτυπώνει με απλές γραμμές μικρά μυστικά από χώρο της ζωής στο σπίτι.
Η Κατερίνα Σταματίου, με τις ακουαρέλες τις, αποδίδει συνθέσεις μεταξύ ουρανού και θάλασσας, άλλοτε πάλι, περιδιαβαίνοντας τα νησιά μας και άλλοτε, τα γραφικά σοκάκια και τις αυλές τους.
Η Μιρένα Φερλέμη, εισχωρεί βαθιά στα αίτια που γεννούν τη βαρβαρότητα, συνομιλεί με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και συνοδοιπορεί. Δεν διστάζει να συνδυάζει και να χρησιμοποιεί κάθε εκφραστικό μέσο και υλικό, προκειμένου, να πει αυτό που θέλει.
Ο Θωμάς Μπινιάρης, στο άσπρο - μαύρο, ξεδιπλώνει τη σπουδή στο ανθρώπινο πρόσωπο και τα χρηστικά αντικείμενα, υποδεικνύοντας ότι το χρώμα είναι προσωπική μας υπόθεση.
Ο Τάκης Βαρελάς συνεχίζει το ταξίδι του στους δρόμους της ελιάς και των μεταλλουργών, ενώ, για πρώτη φορά παρουσιάζει σειρά έργων του, εμπνευσμένα από το ηφαίστειο του πολέμου που σιγοβράζει γύρω μας, σηματοδοτώντας την ανησυχία του, από τη φωτιά που καίει γύρω μας, έτοιμη να κάψει τα σπίτια μας.
Με αυτές τις σκέψεις, και με αυτό το έργο, η ομάδα FABRICATO χτίζει τη δική της κοινωνική συμμαχία με την τέχνη και τον πολιτισμό, ανοίγοντας την αυλαία του 10 ήμερου τέχνης και πολιτισμού FABRICATO 1 /2017 την Παρασκευή 21 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. και κλείνει, την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

Σάββατο 22 Ιουλίου: «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου

Η Κατερίνα ΚουτροκόηΗ Κατερίνα Κουτροκόη
Χώρος: Αίθριο δημαρχείου Σαλαμίνας, Ώρα: 21:00
Σκηνοθεσία: Φαίδρα Παπανικολάου, ερμηνεύει η ηθοποιός Κατερίνα Κουτροκόη
Λίγα λόγια για το έργο
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος (1956), η πρωιμότερη από τις μακρές συνθέσεις της Τέταρτης Διάστασης, σημαδεύει με την ιδιότυπη μορφή και ατμόσφαιρά της το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, όχι μόνο για το έργο του Γιάννη Ρίτσου (1909-1990), αλλά και για την ποίησή μας γενικότερα.
Στην αφετηρία της πιο αίθριας εποχής για την προσωπική ζωή και δημιουργία του ποιητή, φαίνεται να ανασύρει από το παρελθόν βιώματα, αγωνίες και συγκινήσεις που δεν ανιχνεύονται στα ποιήματα της προηγούμενης «ηρωικής» δεκαετίας του Ρίτσου. Στη συνείδηση του ποιητή αντανακλώνται ιδεολογικές ανακατατάξεις που συνταράζουν την εποχή αυτή τον ευρύτερο χώρο, στον οποίο ιδεολογικά και πολιτικά είναι ενταγμένος ο Ρίτσος.
Ο ποιητής νιώθει επιτακτική την ανάγκη να επανατοποθετηθεί απέναντι στον κόσμο, γιατί του είναι αδύνατο να μη σκέφτεται το αύριο· και για να το καταφέρει, καταφεύγει στη διαλεκτική της «υποκριτικής»: σε «προσωπεία» μυθικά ή σε στερεότυπα (ρόλους ας πούμε)· στη φωνή τους σμίγει η αλήθεια του άλλοτε και του τώρα, του απώτατου και του τρέχοντος, του εγγύς και του μακράν, διανοίγοντας την προοπτική του μέλλοντος για ό,τι γνωρίσαμε, για τον «κόσμο του χθες». Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, από τα πιο αγαπημένα και γνωστά κείμενα του Ρίτσου, είναι ένας σκηνικός μονόλογος, μια «εκ βαθέων» εξομολόγηση, μια παρατεταμένη ικεσία για ζωή κι ελπίδα, μέσα από ροή παραστάσεων και συμβόλων.
Απόσπασμα από το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του σεληνόφωτος»
Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.
Ἄ, φεύγεις; Καληνύχτα. Ὄχι, δέ θἄρθω. Καληνύχτα. 
Ἐγώ θά βγῶ σέ λίγο. Εὐχαριστῶ.
Γιατί, ἐπιτέλους, πρέπει νά βγῶ ἀπ' αὐτό τό τσακισμένο σπίτι. 
Πρέπει νά δῶ λιγάκι πολιτεία,38 — ὄχι, ὄχι τό φεγγάρι —
τήν πολιτεία μέ τά ροζιασμένα χέρια της, τήν πολιτεία τοῦ μεροκάματου,
τήν πολιτεία πού ὁρκίζεται στό ψωμί καί στή γροθιά της 
τήν πολιτεία πού ὅλους μᾶς ἀντέχει στή ράχη της 
μέ τίς μικρότητές μας, τίς κακίες, τίς ἔχτρες μας,
μέ τίς φιλοδοξίες, τήν ἄγνοιά μας καί τά γερατειά μας, —
ν' ἀκούσω τά μεγάλα βήματα τῆς πολιτείας,
νά μήν ἀκούω πιά τά βήματά σου
μήτε τά βήματα τοῦ Θεοῦ, μήτε καί τά δικά μου βήματα. Καληνύχτα.

Παρασκευή 28 Ιουλίου: Συνάντηση με τον ποιητή Γιώργο Μπίμη

ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ / ΛΥΡΙΚΑ / Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ
Παρουσιάζουν οι: Γιώργος Μηλιώνης δημοσιογράφος, Κουτσαυλή Γιώτα, Εκπαιδευτικός Βαρελάς Τάκης, ζωγράφος. Ποιήματά του θα απαγγείλει ο ποιητής. Ώρα: 21:00
Από το χώρο της ποίησης η ομάδα FABBRICATO, επέλεξε να σας παρουσιάσει το έργο του ποιητή Γιώργο Μπίμη.
«Μνήμες της Πέτρας και της Σιωπής», «Τα λυρικά» και «Ο χρόνος και οι πληγές» είναι οι τρεις τελευταίες ποιητικές συλλογές του Γιώργου Δ. Μπίμη, που θα παρουσιαστούν στη Σαλαμίνα την Κυριακή 23 Ιουλίου στον αίθριο χώρο του Δημαρχείου Σαλαμίνας.
Για το έργο του θα μιλήσουν ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης, ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς και η εκπαιδευτικός Γιώτα Κουτσαυλή. 

Σάββατο 29 Ιούλη: Συνάντηση με την σολίστ κιθάρας Εύα Φάμπα

Η Εύα ΦάμπαΗ Εύα Φάμπα
Η Εύα Φάμπα συνομιλεί με το κοινό, ταξιδεύοντας μας στους κλασσικούς δρόμους της κιθάρας.
Από το χώρο της μουσικής, η ομάδα FABBRICATO, επέλεξε να σας παρουσιάσει το έργο της διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας Εύας Φάμπα, συνοδοιπόρου, πολλών από εμάς, με κοινά στοιχεία στο περιεχόμενο και τη δράση.
Η Εύα Φάμπα μας προσκαλεί σε μια συνάντηση διαλόγου και μουσικής. Μας προσκαλεί, σε ένα ταξίδι γνωριμίας με την κιθάρα, με το δικό της λόγο. Μέσα από το δικό της έργο, αλλά και σπουδαίων άλλων δημιουργών στα ηχοχρώματα της κλασικής κιθάρας με την ευαισθησία της Εύας Φάμπα.

Κυριακή 30 Ιουλίου: Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τέχνη και Αλληλεγγύη. Φραγή στον πόλεμο ο κοινός αγώνας των λαών

1 / 3
Εισηγητές: Γρηγόρης Αναγνώστου, Τελειόφοιτος της ΑΣΚΤ, τμήμα Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Γιάννης Ντουνιαδάκης, Αντιναύαρχος εα,
Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ)
Συντονιστής, Τάκης Βαρελάς, Ζωγράφος Μέλος του ΔΣ του ΕΕΤΕ.
Συζήτηση για τα μαύρα σύννεφα που φορτίζουν την περιοχή μας.
Οι πόλεμοι μας ζώνουν από παντού και οι προσφυγιά είναι το σκληρό αποτέλεσμα του πολέμου που χτυπά την πόρτα μας.
Η τέχνη εμπεριέχει την αλληλεγγύη και επικαιροποιείται στην εποχή της.
Έχει τη δύναμη να εγείρει σε αλληλεγγύη, σε δράση για φραγμό στο πόλεμο και τη βαρβαρότητα. Αποτέλεσε και αποτελεί, όπλο ικανό να ανατρέψει σχεδία για εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς, στέλνοντας τα νιάτα της πατρίδας μας βορά στα κανόνια για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών μια χούφτας πλουσίων.
Η ομάδα τέχνης FABBRICATO, δεν κλείνει τα αυτιά της, ούτε στρέφει το βλέμμα της αλλού, δεν ωραιοποιεί τη βία του πόλεμου.
Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η εκδήλωση «Τέχνη και αλληλεγγύη.
Φραγή στον πόλεμο ο κοινός αγώνας των λαών.»
Μέσα από μια οπτικοακουστική παρουσίαση γίνεται μια αναδρομή στο έργο μεγάλων δημιουργών της παγκόσμιας τέχνης οι οποίοι, με το έργο τους σηματοδότησαν και ενέπνευσαν τους αγώνες των λαών για την ειρήνη και την ευημερία.
Με την εκδήλωση αυτή κλείνουν οι εκδηλώσεις της ομάδας τέχνης Σαλαμίνας FABBRICATO και ανοίγει ένας νέος κύκλος δράσης και εκδηλώσεων.
Είμαστε ανοικτοί σε κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό, σε συνεργίες με συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς που αντιλαμβάνονται ότι, τη ζωή δεν τη διαχειρίζεσαι, αλλά τη δημιουργείς με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και μόνο αυτές.
Δείχνουμε την έμπρακτη, γνήσια αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δίνουμε τη βοήθεια του ίσου προς ίσο. Απομονώνουμε κάθε ρατσιστική - φασιστική αντίληψη και δράση.
Επιστρατεύουμε τα δικά μας όπλα: τη γνώση, το συναίσθημα, τη φαντασία και το ταλέντο στην υπηρεσία εκείνη που βοηθά τους ανθρώπους να μην εφησυχάζουν, εκείνη που δίνει την αληθινή εικόνα της πραγματικότητας, που καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, της δύναμής του να αλλάξει τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου