Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Σαντορινιός: Θα παραδώσουμε τη Σαλαμίνα όπως ήταν πριν το ναυάγιο – Η εικόνα των ακτών μετά την απάντληση


"Η κυβέρνηση δεν διαχωρίζει τις πληγείσες περιοχές ανάλογα με το status τους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Σαλαμίνα μόνη της. Θα είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε ότι το περιβάλλον θα παραδοθεί στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν το ναυάγιο» διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός τη δήμαρχο Σαλαμίνας κ. Νάννου Παπαθανασίου Ισιδώρα, με την οποία επιθεώρησαν τη διαδικασία αντιρρύπανσης στην ακτή.

Η δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο των εργασιών, ενώ μετέφερε και τις ανησυχίες που έχουν οι κάτοικοι της περιοχής σχετικά με το μέλλον των δράσεων αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
Τον υφυπουργό Ναυτιλίας συνόδευε ο αρχηγός του λιμενικού σώματος ελληνικής ακτοφυλακής Σταμάτιος Ράπτης .
Χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό. Εως σήμερα έχουν συνολικά απαντληθεί από τις δεξαμενές του 2.535 μίγματα πετρελαιοειδών.
Στο πετρελαιοφόρο «Siros» έχουν φορτωθεί 1.002 κυβικά και άλλα 1.533 στο πετρελαιοφόρο «Lassea». Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει καθαρισμός των δεξαμενών του βυθισμένου πλοίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και η σύγκληση της γνωμοδοτικής επιτροπής που υπάρχει για θέματα ναυαγίων -συμμετέχουν εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της λιμενικής αρχής, του εμπορικού επιμελητηρίου και του οργανισμού λιμένα- προκειμένου να γνωμοδοτήσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος αν το βυθισμένο πλοίο «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ» αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ή για το περιβάλλον, και θα πρέπει να απομακρυνθεί.
Ολοκληρώθηκε η απορρύπναση 
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απάντλησης των πετρελαιοειδών που είχαν μείνει στο Αγια Ζώνη ΙΙ η κατάσταση της διαδικασίας απορρύπανσης των ακτών στο Σαρωνικό έχει ως εξής:

Σαλαμίνα: Δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, με αντλίες υψηλής πίεσης και πέντε πλυστικά μηχανήματα, από εκατόν πενήντα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντές. Επίσης δύτες στην περιοχή «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» διενεργούν έλεγχο και καθαρισμό του βυθού.
Πειραϊκή: Δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, συνεχίστηκε επίσης ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας δεκατριών 13 ατόμων.
Παλαιό Φάληρο: Η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Επιχειρούν συνολικά τριάντα πέντε άτομα της αναδόχου εταιρείας, με πλυστικό και πιεστικά μηχανήματα.
Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου όπου παρατηρείται σημαντική πρόοδος εργασιών, επιχειρεί εντατικά συνεργείο είκοσι ατόμων ιδιωτικής εταιρείας.
Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχειρούν συνολικά σαράντα οκτώ άτομα ιδιωτικού συνεργείου με πιεστικά μηχανήματα και μπετονιέρα επεξεργασίας άμμου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη.
Γλυφάδα: (1η-2η-3η-4η μαρίνα): Η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχειρεί συνεργείο, αποτελούμενο από σαράντα εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας και εθελοντές.
Αστέρας Γλυφάδας: Η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχειρεί συνεργείο δεκαέξι ατόμων της αναδόχου εταιρείας με πέντε πλυστικά μηχανήματα, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να χρησιμοποιηθεί μία αντλία ιδιωτικής εταιρείας και μία του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.
Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη – Λαγονήσι: Δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης συνεχίζονται εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου