Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης για τα μεγάλα προβλήματα και τα υπέρογκα κόστη μετακίνησης εντός και εκτός Σαλαμίνας

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης για τα μεγάλα προβλήματα και τα υπέρογκα κόστη μετακίνησης εντός και εκτός Σαλαμίνας
Η μετακίνηση με τα τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εντός και εκτός του νησιού κυμαίνεται από 75 έως και πάνω από τα 250 ευρώ το μήνα!
Εκδήλωση - συζήτηση με τη συμμετοχή των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων του νησιού, σε σχέση με το υπέρογκο κόστος και τα μεγάλα προβλήματα στη μετακίνηση, εντός και εκτός Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 4 Μαρτίου, στην αίθουσα «Μπόγρη» του δημαρχείου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής αναφορά στο κόστος μετακίνησης των κατοίκων του νησιού, το οποίο για την πλειονότητα των δημοτών είναι δυσβάσταχτο. Συγκεκριμένα, από τις τοποθετήσεις των ομιλητών προέκυψε ότι για τη μετακίνηση εντός της Σαλαμίνας με τις τοπικές συγκοινωνίες, το κόστος κυμαίνεται στα 75 ευρώ (είναι υπερδιπλάσιο του κόστους μετακίνησης στην πρωτεύουσα με τα ΜΜΜ) ενώ για όσους μόνιμους κατοίκους εργάζονται εκτός νησιού, το κόστος -για να μεταβούν στις εργασίες τους και να επιστρέψουν στις οικίες τους- σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα250 ευρώ το μήνα!
Πιο αναλυτικά, το κόστος για όσους δημότες (π.χ. εργαζομένους) καθημερινά μετακινούνται εντός του νησιού διαθέτοντας κάρτα απεριόριστων διαδρομών, ανέρχεται στα 75 ευρώ το μήνα. Την ίδια στιγμή, τα δρομολόγια γίνονται ανά μια ώρα (!) ενώ το τελευταίο δρομολόγιο, στην καλύτερη περίπτωση, πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι στις 8 το βράδυ.
Για όσους μόνιμους κατοίκους της Σαλαμίνας εργάζονται εκτός νησιού, το κόστος μετακίνησης προς τις δουλειές τους και στη συνέχεια για να επιστρέψουν στις οικείες τους, ξεπερνά:
1)    τα 80 ευρώ το μήνα, για τους κατόχους μοτοσυκλέτας και
2)    τα 250 ευρώ για τους κατόχους Ι.Χ.
Ακόμη και για τους πεζούς εργαζομένους, που χρησιμοποιούν παράλληλα τα ΚΤΕΛ, το κόστος μετακίνησης εκτός νησιού κυμαίνεται από 100 έως 220 ευρώ το μήνα (ανάλογα με το λιμάνι, Πέραμα ή Πειραιάς).
Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα δρομολόγια οδικά και ακτοπλοϊκά καθώς και την κατάσταση που βρίσκονται τα λεωφορεία αλλά και τα πλοία. Για παράδειγμα, επισημαίνεται ότι σε κανένα από αυτά τα Μέσα Μεταφοράς δεν έχει προβλεφθεί πρόσβαση για άτομα με κινητικά προβλήματα!
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κατέστη σαφής η ανάγκη έκδοσης εκπτωτικής κάρτας για τους καθημερινούς επιβάτες των πλοίων. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε εκτενής αναφορά για την κατάργηση στα Δημοτικά Διαμερίσματα της πιάτσας ταξί αλλά και για την διπλή ταρίφα.

Να σημειωθεί ότι «έλαμψαν» δια της απουσίας τους, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του νησιού καθώς και της Περιφέρειας, με μοναδικές εξαιρέσεις τους Δημοτικούς Συμβούλους, κ.κ. Μάν.Δερτούζο και Ανίκητο Μακρένογλου οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι με πρωτοβουλία τους, το θέμα των μεγάλων προβλημάτων και του κόστους μετακίνησης εντός και εκτός Σαλαμίνας, θα απασχολήσει ξανά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης, παρούσα στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Μ. Πολύζου, η οποία αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα της μεταδημότευσης κατοίκων του νησιού.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διατυπώθηκαν τα αιτήματα των κατοίκων της Σαλαμίνας. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η πρόταση της αντιπροσωπείας των μαθητών του Α΄ ΓΕΛ για την καθιέρωση δωρεάν μεταφοράς των μαθητών καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στα φροντιστήρια, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που έχουν περιέλθει οι οικογένειές τους λόγω των μνημονίων.
Από την πλευρά της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων - Κηδεμόνων Σαλαμίνας έθεσε σαν αίτημα μειωμένο εισιτήριο στα Ferry Boats στις σχολικές εκδρομές και στις αθλητικές εκδηλώσεις που γίνονται εκτός του νησιού.
Τέθηκε από ομιλητές το θέμα της κυκλικής συγκοινωνίας και της Δημοτικής συγκοινωνίας.
Tα μέλη του συντονιστικού που εκπροσωπούν κοινωνικούς φορείς του νησιού και  συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση καθώς και οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι αυτό ήταν το πρώτο βήμα μιας σειράς δράσεων και ενεργειών με στόχο την περαιτέρω προώθηση των αιτημάτων προς τους αρμόδιους φορείς.

Το Συντονιστικό
5/3/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου