Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Οι πρώτες αλλαγές στον «Καλλικράτη» -Ανατροπές σε συμβούλια, κοινότητες, ψηφοδέλτια -Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ

Τις πρώτες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, όχι όμως αυτό με την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» -για το οποίο σας έχει ενημερώσει η aftodioikisi.gr ότι θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και μετά το Πάσχα θα ψηφιστεί– αλλά σε άλλο που είναι ήδη αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση.

«Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας», είναι το αναρτημένο στο «opengov» νομοσχέδιο (όλο το νομοσχέδιο εδώ – άρθρο 11),και φέρνει αλλαγές στο ποσοστό των υποψηφίων γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 
Συγκεκριμένααπό το 1/3 που προέβλεπε ο νόμος του «Καλλικράτη», με την προωθούμενη διάταξη, το ποσοστό των γυναικών μελών του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και των υποψηφίων ανά δημοτική ή κοινοτική κοινότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40%.
Για όλες τις γυναίκες υποψήφιες των συνδυασμών, το 40% αρκεί να υφίσταται για το σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, χωρίς να είναι αναγκαίο να επιμερίζεται ισομερώς σε καθεμία από τις κατηγορίες υποψηφίων με βάση το φύλο.
Ολόκληρο το συγκεκριμένο άρθρο παρακάτω:
1. Η περ. α της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής : «3.α. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται τουλάχιστον στο 40% του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
2. Η περ. β της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής «3.β. Ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων δημοτικής ή τοπικής κοινότητας από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του αριθμού των συμβούλων εξαιρούμενων των μονομελών οργάνων.
Το ποσοστό αυτό υπολογίζεται, με βάση τον αριθμό των συμβούλων, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 18 του ν. 3852/2010.
Ειδικά για τους υποψήφιους συμβούλους δημοτικής ή τοπικής κοινότητας το ποσοστό του 40% υπολογίζεται επί του αριθμού των μελών του συμβουλίου των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων. Ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων των συνδυασμών, που αντιστοιχεί στο 40% , όπως αυτό έχει υπολογιστεί κατά τα ανωτέρω εδάφια, αρκεί να υφίσταται για το σύνολο των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, χωρίς να είναι αναγκαίο να επιμερίζεται ισομερώς σε καθεμία από τις ανωτέρω κατηγορίες υποψηφίων.».
3. Η παρ. 3 του άρθρου 120 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται ως εξής : «3. Ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων κάθε συνδυασμού από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 40% του συνολικού αριθμού των μελών του περιφερειακού συμβουλίου. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι τουλάχιστον ίσο με το μισό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου