Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Βαριά καμπάνα για τη ρύπανση στο Σαρωνικό


Για πρώτη φορά το υπουργείο Ναυτιλίας επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.200.000 ευρώ σε ναυτιλιακή εταιρεία για τη θαλάσσια ρύπανση που προκλήθηκε από πλοίο. Το υψηλό αυτό πρόστιμο προς την εταιρεία του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο της τελικής επιστημονικής έκθεσης του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για τη ρύπανση στον Αργοσαρωνικό.

Θετικός είναι ο τελικός απολογισμός του έργου της απορρύπανσης, ανέφερε χθες το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ. Μετά από επτάμηνη ανάλυση των θαλάσσιων δειγμάτων από τις ακτές και την ανοικτή θάλασσα, από τη Σαλαμίνα μέχρι και το Σούνιο, δεν εντοπίζονται ίχνη πετρελαιοειδών πάνω από το φυσιολογικό όριο, με τους επιστήμονες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το οικολογικό συμβάν του ναυαγίου δεν άφησε άλλες επιπτώσεις στην περιοχή.
Στην επιστημονική έκθεση του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ δεν έχουν επηρεαστεί ούτε οι θαλάσσιοι οργανισμοί από την πετρελαϊκή ρύπανση, ενώ και ο πυθμένας της θάλασσας είναι καθαρός.
Στη συνέντευξη Τύπου, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον πρόεδρο Σπύρο Μαυράκο και τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Βασίλη Λυκούση σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι το ναυάγιο δεν άφησε καμία επίδραση στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τις τιμές να είναι στα ίδια επίπεδα με εκείνα προ ναυαγίου.
Με συνδυασμένες επιστημονικές μεθόδους (δείγματα από την επιφάνεια και από νερά μεγαλύτερου βάθους, ιζήματα του πυθμένα, οπτικός έλεγχος 25 υποθαλάσσιων χιλιομέτρων, μέχρι και με τοποθετήσεις μυδιών, στα οποία μπορεί εύκολα και με μεγάλη εγκυρότητα να φανεί αν υπάρχουν πετρελαιοειδή στη θάλασσα λόγω του ότι απορροφούν σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένες ουσίες), το ΕΛΚΕΘΕ έδωσε το πράσινο φως στο υπουργείο Υγείας για έναρξη της κολύμβησης στις περιοχές αυτές και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για άρση της απαγόρευσης του ψαρέματος.
«Επειτα από μια γιγαντιαία προσπάθεια που κάναμε μετά το ναυάγιο, πέραν των μέτρων που ελήφθησαν για την πετρέλευση και την ηλικία των πλοίων, η αντιμετώπιση που έγινε από όλους μας, ο σωστός συντονισμός, είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε περίπου τρεις μήνες, επί της ουσίας, να προλάβουμε καταστάσεις που, αν δεν προλαβαίναμε, θα ήθελαν πολύ περισσότερο χρόνο για να ιαθούν» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Συνολικά το ΕΛΚΕΘΕ μάρκαρε 70 σημεία, τα 56 κοντά στις ακτές και 14 στην ανοικτή θάλασσα και από τις 18 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 21 Μαρτίου ανέλυσε 274 δείγματα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της επιστημονικής έκθεσης, στους 37 από τους 56 παράκτιους σταθμούς οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Εντονη επιβάρυνση από πετρελαιοειδή παρατηρήθηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο στις περιοχές Ελληνικού, Γλυφάδας, Σεληνίων και Κυνοσούρας. Μικρότερη επιβάρυνση από πετρελαιοειδή παρατηρήθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας, στο Μεγάλο Καβούρι, στην πλαζ Βουλιαγμένης και στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου, καθώς και τοπικά εντός του Τύμβου Θεμιστοκλέους στον Πειραιά μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη και στην περιοχή του Φλοίσβου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.
Η εικόνα αυτή άλλαξε από τον Δεκέμβρη και μετά, γεγονός που οφείλεται στη γρήγορη απορρύπανση των ακτών και των νερών, αλλά και στην απομάκρυνση του ναυαγίου από την περιοχή της Σαλαμίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου