Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Την ερχόμενη εβδομάδα σε διαβούλευση ο «Kλεισθένης 1»

Εντός των ημερών της ερχόμενης εβδομάδας θα δοθεί προς διαβούλευση ο «Κλεισθένης 1», το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επίκεντρο την θέσπιση της απλής αναλογικής, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην διάρκεια Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα δοθεί επαρκής χρόνος διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πιο συγκεκριμένα η διάρκεια της διαβούλευσης.

Την εισήγηση του νομοσχεδίου στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης. Στη συζήτηση της ΠΓ υπογραμμίστηκε η πάγια θέση και η φιλοσοφία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων για την απλή αναλογική, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, αφού αποτυπώνονται πλήρως οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Επίσης, τονίστηκε ότι το αναλογικό σύστημα προϋποθέτει προγραμματικές συνθέσεις και ευρύτερες συνεργασίες. Επί της εισήγησης δεν καταγράφηκε καμία αντίρρηση από τους περίπου 30 συμμετέχοντες που πήραν τον λόγο.
Αναφορικά με τις ενστάσεις και τις επικρίσεις που ακούγονται κυρίως από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως πρόκειται για προσχηματικές αντιδράσεις που πηγάζουν από την «αλλεργία» της ΝΔ απεναντι στην ίδια τη δημοκρατία και στη συμμετοχή των πολιτών σε αυτή.
Αναφορικά με τα όσα έχουν ειπωθεί για τον χρόνο που δόθηκε για να συζητηθούν επαρκώς τα ζητήματα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, σημειώθηκε ότι και ο χρόνος ήταν επαρκής αλλά και για πρώτη φορά συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την επεξεργασία των προτάσεων.
Αποσαφηνίστηκε επίσης ότι η συγκεκριμένες αλλαγές του «Κλεισθένης 1» είναι η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η επόμενη, όπως έχει επανειλημμένα διευκρινιστεί, θα ακολουθήσει μετά την συνταγματική αναθεώρηση ενώ οι αλλαγές οικονομικού χαρακτήρα θα προωθηθούν μετά το τέλος του τρέχοντος δημοσιονομικού προγράμματος.
Το θέμα των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση θα απασχολήσει και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, που θα εξετάσει επίσης και τη συνολική στρατηγική για τη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου