Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Αυθαίρετα: Μπουλντόζες τη Δευτέρα στην Αν. Αττική – Από που θα ξεκινήσουν


Και  Σαλαμίνα στις αρχές του 2019

Με τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις «πάνω στο κύμα» ξενοδοχείου στην Ανάβυσσο ξεκινά –εκτός απροόπτου– τη Δευτέρα το πρόγραμμα κατεδαφίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα θα εστιαστεί στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου, με τις υπηρεσίες να έχουν συγκεντρώσει και ελέγξει περισσότερες από 50 πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε αιγιαλούς και παρακείμενες δασικές εκτάσεις.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στην περιοχή του Γραμματικού, ενώ αναμένεται το «πράσινο φως» για τα αυθαίρετα σε ρέματα της Μάνδρας.
Μετά μια μακρά διαδικασία συζητήσεων, οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέληξαν χθες σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία και τοποθεσία για την έναρξη του προγράμματος κατεδαφίσεων, έπειτα από αρκετές αναβολές. Φυσικά δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, καθώς οι εκάστοτε ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων ειδοποιούνται για την επικείμενη κατεδάφιση και προσπαθούν με νόμιμα μέσα να την ανακόψουν.
Πάντως, οι υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει και ελέγξει με αυτοψίες περίπου 25 αυθαίρετα σε αιγιαλούς και ακόμα 25 σε δασικές περιοχές, όλα περί την Αθηνών – Σουνίου (35ο-70ό χλμ.) με στοιχεία από την κτηματική υπηρεσία και τα δασαρχεία.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος προετοιμάζει τον διεθνή διαγωνισμό για μεγάλο αριθμό κατεδαφίσεων, με στόχο να τον προκηρύξει μέσα στον Σεπτέμβριο. Βασικό ζήτημα, πάντως, παραμένει η στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ με έμπειρους μηχανικούς από το Δημόσιο, οι οποίοι θα βοηθήσουν στις αυτοψίες και θα επιβλέψουν τις κατεδαφίσεις, καθώς σήμερα υπάρχει μεγάλος φόρτος (και πολιτική πίεση για ταχεία αποτελέσματα) σε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων.
Εν τω μεταξύ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής συνεχίζει το πρόγραμμα κατεδαφίσεων που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου (με την επέκταση των δύο συμβάσεων που ήδη είχε σε εξέλιξη). Την περίοδο αυτή κατεδαφίζεται συγκρότημα τριών κτιρίων στον Λιμνιώνα Γραμματικού, με την επιχείρηση να έχει καθυστερήσει λόγω της δύσβατης τοποθεσίας. Θα ακολουθήσει, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, ένα συγκρότημα κτιρίων σε δασική έκταση στην Κερατέα, κυριολεκτικά πάνω από τη θάλασσα.
Οπως το ΥΠΕΝ, έτσι και η Αποκεντρωμένη σχεδιάζει κι αυτή τα επόμενα βήματά της: αναμένει την απόφαση του Πράσινου Ταμείου (ανάληψη δέσμευσης πίστωσης) για να προχωρήσει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στα ρέματα της Μάνδρας (που ατυχώς ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ ότι θα ξεκινούσε… την προηγούμενη εβδομάδα).
Παράλληλα, περιμένει να εκδικαστεί μια ένσταση για να κατακυρώσει διαγωνισμό για την κατεδάφιση μεγάλου αριθμού αυθαιρέτων στην Αίγινα (ο διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον Ιούνιο, πριν από τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι). Τέλος, υπέβαλε προχθές αίτημα χρηματοδότησης για ένα νέο πρόγραμμα κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς, το οποίο αφορά σε Μέγαρα, Μάνδρα, Πόρτο Ράφτη, Παλαιό Φάληρο και Σαλαμίνα (και το οποίο δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τις αρχές του 2019).
Οι μόνες κατεδαφίσεις που «αγνοούνται» είναι εκείνες των ετοιμόρροπων (νόμιμων) σπιτιών που κάηκαν στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά. Το υπουργείο Υποδομών έχει αποφασίσει να καλύψει το κόστος, ωστόσο η προσέλευση ενδιαφερομένων είναι πολύ μικρή, ενδεχομένως και λόγω της «θολής» νομικής κατάστασης των κατεστραμμένων ακινήτων.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου