Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Προγραμματικές θέσεις συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣ»

Ο συνδυασμός  ̈Δυνατός Δήμος ̈ προβάλει μια σειρά προγραμματικών θέσεων σε σοβαρά θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νησιού μας.
Είναι αυτονόητο ότι οι δημότες δικαιούνται να έχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες. Αυτό για εμάς αποτελεί δέσμευση!
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
Με βάση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) του Δήμου, τον Κανονισμό Καθαριότητας ( που έχουν ψηφιστεί από το 2015 και δεν εφαρμόζονται) και την υπάρχουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία:
• Αναθέτουμε άμεσα την εκπόνηση μελέτης στο Πολυτεχνείο για ολοκληρωμένη, ορθολογική, σύγχρονη, ασφαλή διαχείριση απορριμμάτων - αποβλήτων, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά ωφέλιμη στους δημότες. Μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης:
• Χωροθετούμε χώρους για Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) και 4 «πράσινα σημεία», στις 4 Δημοτικές Κοινότητες (ήδη έχει προκηρυχθεί το «πράσινο σημείο» Σαλαμίνας), για το διαχωρισμό και απόρριψη σε κάδους ανάλογα με το είδος των ανακυκλώσιμων υλικών ( χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο κ.λ.π), των πράσινων, των οργανικών, των εξωοικιακών και των μπαζών.
• Καθιερώνουμε καθολική ανακύκλωση σε σπίτια, επιχειρήσεις, σχολεία, Δημόσιες και Δημοτικές υπηρεσίες, τράπεζες, ΚΑΠΗ κλπ. Παράλληλα διευκολύνουμε την τοποθέτηση περιπτέρων  ̈ανταποδοτικής ̈ ανακύκλωσης σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.
• Διαχωρίζουμε τα κλαδέματα, τα πράσινα και τα οργανικά τα οποία οδηγούνται για κομποστοποίηση. Προωθούμε την οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση σε συνεργασία με τους τοπικούς εξωραϊστικούς συλλόγους και φορείς. Λειοτεμαχιστές θα τεμαχίζουν επιτόπου κλαδιά και πράσινα.
• Εφαρμόζουμε τη «Διαλογή στην πηγή» των απορριμμάτων και το σύστημα αποκομιδής πόρτα- πόρτα με οικονομικά κίνητρα (π.χ. μείωση δημοτικών τελών) για τους δημότες.
• Διαχειριζόμαστε τα αδρανή υλικά εκσκαφών – κατεδαφίσεων σε νόμιμο και αδειοδοτημένο χώρο και παράγουμε πάλι αδρανή καλής ποιότητας για να καλύπτουμε τις τοπικές ανάγκες των κατασκευών (ανακύκλωση αδρανών υλικών).
• Ενημερώνουμε τακτικά τους δημότες με απόλυτη διαφάνεια για τους όγκους των ανακυκλώσιμων υλικών, για το κόστος διαχείρισης καθώς και για τις οικονομικές επιπτώσεις – πρόστιμα από τη μη εφαρμογή του σχεδίου, όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία.
• Επικοινωνούμε το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στους δημότες με όλους τους διαθέσιμους τρόπους, εκσυγχρονίζουμε τη διεύθυνση περιβάλλοντος- πρασίνου και καθαριότητας και καθιερώνουμε  ̈ειδικό γραφείο ̈ με αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή για ενημέρωση και επικοινωνία με το Δήμο.

Ο συνδυασμός  ̈Δυνατός Δήμος ̈ δεσμεύεται για την υλοποίηση του προγράμματος, σε όλες τις φάσεις που θα απαιτηθούν, προχωρώντας στην πλήρη εφαρμογή της μελέτης, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονη τεχνολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου