Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Υπουργοί-δικτάτορες για να διώξουν δεκάδες χιλιάδες από το δημόσιο

Είναι γνωστό από καταβολής ελληνικού κοινοβουλευτισμού, ότι οι κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τα καλοκαίρια για να περνούν αντιλαϊκά νομοθετήματα. Από την άποψη αυτή δεν πρωτοτύπησε ο Κ. Μητσοτάκης, με την τροπολογία που εισήγαγε στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να διαμορφώνουν όπως θέλουν τους οργανισμούς των υπουργείων και όλων των δημόσιων φορέων, απολύοντας χιλιάδες εργαζόμενους. Ούτε είναι η πρώτη φορά που κουρελιάζουν το αστικό Σύνταγμα, εισάγοντας μια τόσο σημαντική τροπολογία σε ένα παντελώς άσχετο νομοσχέδιο.
Αν υπάρχει κάτι καινούργιο σ' αυτή την κατάπτυστη διάταξη, είναι η μετατροπή των υπουργών σε δικτάτορες που αποφασίζουν ερήμην της Βουλής. Η προηγούμενη διαδικασία με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες που προέβλεψε το τελευταίο πολυνομοσχέδιο δίδαξε τη...
συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε ένταση, υπήρξε γκρίνια, υπήρξε κίνδυνος διαρροών, οι υπουργοί αναγκάστηκαν να μπουν σε παζάρι με τους βουλευτές. Για να μην ξαναπεράσουν λοιπόν τα ίδια, αποφάσισαν να καθαρίσουν μια κι έξω. Μετέφεραν και τη νομοθετική εξουσία στην κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίζει με Προεδρικά Διατάγματα, χωρίς να χρειάζεται την τυπική έγκριση της Βουλής και την ψυχοφθόρα διαδικασία που αυτή συνεπάγεται. Θα αποφασίζουν οι υπουργοί όχι μόνο για τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις, αλλά και για καταργήσεις ή τροποποιήσεις νόμων!
Και βέβαια, ο κυβερνητικός λόχος, οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να ψηφίσει με ανακούφιση αυτή τη δικτατορική διάταξη, ακολουθώντας το ευαγγελικό «απελθέτω απ' εμού το ποτήριον τούτου». Αντί να ψηφίζουν αυτοί τις χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζόμενων στο δημόσιο, έδωσαν μια γενική εξουσιοδότηση στους υπουργούς να το κάνουν εκείνοι. Ετσι, οι βουλευτές θα μπορούν ακόμη και να… διαφωνούν από τις στήλες του Τύπου και τα μικρόφωνα των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Να λένε -οι τζάμπα μάγκες- πως αν οι χιλιάδες διαθεσιμότητες πήγαιναν στη Βουλή, αυτοί τάχαμου θα τις καταψήφιζαν! To είπε και ο Στουρνάρας, οι βουλευτές έχουν κουραστεί από τη συνεχή ψήφιση πολυνομοσχεδίων. Καιρός, λοιπόν, να ξεκουραστούν, αφήνοντας τους ακούραστους υπουργούς να κάνουν τη βρόμικη δουλειά. Οι ίδιοι θα μπορούν να λένε στην εκλογική τους πελατεία: «Δεν το κάναμε εμείς, οι υπουργοί το έκαναν»!
Ενας εραστής της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα παρατηρήσει πως ψηφίζοντας αυτή τη διάταξη οι βουλευτές αυτοχειριάστηκαν, αφού απεμπόλησαν δικά τους δικαιώματα και τα χάρισαν στους υπουργούς. Αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για τα παχύδερμα των βουλευτικών εδράνων, που ενδιαφέρονται μόνο για την πολιτική τους επιβίωση και την κατά το δυνατόν μακροημέρευση της σημερινής Βουλής. Σημασία γι' αυτούς έχει να εξακολουθούν να θρονιάζουν τους κώλους τους στα βουλευτικά έδρανα, να εισπράττουν το παραδάκι κι ας μην κάνουν τίποτα (εκτός από το παραμύθιασμα του «λαουτζίκου»). Σημασία έχει να μη σηκώνουν το χέρι για να ψηφίζουν διαθεσιμότητες και απολύσεις, αλλά να το κάνουν αυτό μόνοι τους οι υπουργοί.
Και βέβαια, το άλλοθι στα διαδοχικά πογκρόμ κατά των εργαζόμενων στο δημόσιο θα προσφέρει το ΣτΕ, που θα ελέγχει τα Προεδρικά Διατάγματα και θα δίνει την έγκρισή του. Το σύστημα θα δουλέψει μια χαρά. Ο… συνταγματολόγος Π. Παυλόπουλος εξέφρασε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ανακούφιση των βουλευτών που δε θα είναι αναγκασμένοι να ψηφίζουν τις απολύσεις (αλλά θα στηρίζουν την κυβέρνηση που θα τις κάνει): «Τι προτιμάτε; Να ερχόταν εδώ, που δεν χρειαζόταν, και να λέγατε εσείς “είναι αντισυνταγματικό” και “είναι συνταγματικό” οι άλλοι ή να έχουμε το Συμβούλιο Επικρατείας, έναν αντικειμενικό κριτή, ο οποίος προειδοποιεί την Κυβέρνηση ότι “αυτό που κάνεις είναι αντισυνταγματικό, πρόσεξέ το”;»! Τι χρειάζεται η Βουλή, όταν υπάρχει ο φερετζές του ΣτΕ; Την ίδια ανακούφιση εξέφρασε, με απόλυτη ξεδιαντροπιά, και ο «πολύς» Π. Κουκουλόπουλος, που δήθεν διαφωνούσε με τις χιλιάδες διαθεσιμότητες του πολυνομοσχέδιου: «Επίσης, επί της επίμαχης τροπολογίας που περνάει την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών από τη διαδικασία των προεδρικών διαταγμάτων, έχω καλυφθεί ήδη από προλαλήσαντες συναδέλφους. Προφανώς, τη στηρίζω»! Ετσι μπράβο, για να ξέρει ο κόσμος με ποιους έχει να κάνει. Ο «διαφωνών» με τις προηγούμενες διαθεσιμότητες Κουκουλόπουλος, εξουσιοδοτεί με ευχαρίστηση τους υπουργούς να αποφασίσουν από τώρα και στο εξής όσες χιλιάδες διαθεσιμότητες και απολύσεις θέλουν. Αυτός θα έχει καθαρά τα χέρια του από το αίμα των εργαζόμενων!
Ο Μαρξ, που είχε γράψει το μεγαλοφυές, ότι κάθε αστική δημοκρατία, ακόμα και η πιο δημοκρατική, δεν είναι παρά δικτατορία της αστικής τάξης, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά.
Περιττεύει ν' ασχοληθούμε με τη μπουρδολογία του υιού Μητσοτάκη, ο οποίος με δήθεν αθώο ύφος διαμαρτυρόταν για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και έλεγε πως πάντοτε με Προεδρικά Διατάγματα καθορίζονταν τα οργανογράμματα των δημόσιων υπηρεσιών. Λες και παλιότερα υπήρχε ζήτημα δεκάδων χιλιάδων διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, λες και παλιότερα είχε παραβιαστεί η μονιμότητα των εργαζόμενων στο δημόσιο.'Η λες και επιτρεπόταν με τόσο απροκάλυπτο τρόπο στους υπουργούς να γίνονται νομοθέτες και να καταργούν ή να τροποποιούν νόμους με Προεδρικά Διατάγματα, έχοντας μια γενική εξουσιοδότηση. Μ' αυτή τη διάταξη πέταξαν στα σκουπίδια το ίδιο το Σύνταγμά τους και μετατράπηκαν σε μια κυβέρνηση χούντας. Κι αυτό επειδή θέλουν να προχωρήσουν στα πογκρόμ των δεκάδων χιλιάδων διαθεσιμοτήτων και απολύσεων στο δημόσιο.
Χωρίς ντροπή, ο βουλευτής της συμπολίτευσης Κουτσογιαννακόπουλος, αντιλέγων στη σχετική ένσταση απαραδέκτου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ (αφορούσε την κατάθεση της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο), είπε: «Εχουμε, όμως, και τον γενικό κανόνα, τον επιτακτικότερο όλων, αυτόν της εκτάκτου περιπτώσεως και ανάγκης». Σε τι συνίσταται η έκτακτη ανάγκη; Στο ότι πρέπει να προχωρήσουν στα νέα κύματα διαθεσιμοτήτων και απολύσεων!
 H τροπολογία που ο Μητσοτάκης εισήγαγε στο εντελώς άσχετο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, προβλέπει κατά βάση τα εξής:
«Η οργάνωση και λειτουργία των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου καθορίζεται με τους Οργανισμούς των φορέων αυτών, οι οποίοι καταρτίζονται, αντικαθίστανται ή τροποποιούνται με προεδρικά διατάγματα, τα οποία εκδίδονται με πρόταση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του αρμόδιου κατά περίπτωση Υπουργού. Επίσης, μπορεί να καταρτίζονται ενιαίοι Οργανισμοί για κατηγορίες νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Κατ’ εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 35 του ν. 4024/2011 μπορεί με τα ίδια προεδρικά διατάγματα να αντικαθίσταται, να καταργείται ή να τροποποιείται κάθε ισχύουσα διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης, σχετική με την οργάνωση και λειτουργία των φορέων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου (…) Η κατάρτιση και τροποποίηση των Οργανισμών των φορέων που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας παραγράφου βασίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης των οργανικών μονάδων τους που συνοδεύονται από περιγράμματα αποστολής και θέσεων, καθώς και από σχέδια στελέχωσης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης».
Οι υπουργοί, λοιπόν, με Προεδρικά Διατάγματα μπορούν να καθορίζουν πόσο προσωπικό πρέπει να έχει κάθε υπηρεσία (θέτοντας σε διαθεσιμότητα τους υπόλοιπους και μετά απολύοντας τους μισούς), αλλά και να καταργούν ή να τροποποιούν ακόμη και νόμους! Εδώ πια το ίδιο το αστικό Σύνταγμα και η περιβόητη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο υποτίθεται της αστικής δημοκρατίας από την εποχή του Διαφωτισμού, καταργούνται. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Πρέπει να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο, οι βουλευτές είναι «κουρασμένοι», οπότε εξουσιοδοτείται η κυβέρνηση να το κάνει.
Αν υπάρχει ένα ερώτημα, μετά και από αυτό το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, είναι πώς θα αντιδράσουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός. «Κάποια στιγμή» πρέπει… να καεί το πελεκούδι.

ΥΓ1: Οι νεοναζί εμφανίστηκαν δήθεν αντίθετοι στην τροπολογία Μητσοτάκη. Ο Κασιδιάρης, όμως, υπήρξε αποκαλυπτικότατος: «Τέλος, όσον αφορά την τροπολογία που οδηγεί σε χιλιάδες νέες απολύσεις, εμείς ήμασταν οι πρώτοι εξ αρχής όπου και στο πρόγραμμά μας ταχθήκαμε φανατικά κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Το ίδιο λέμε και τώρα: “Εξω οι επίορκοι”. “Να πάνε στα σπίτια τους οι κοπανατζίδες, όσοι δεν πατάνε το πόδι τους στην υπηρεσία”». Και στη συνέχεια, υπερασπίστηκε μόνο τους δημοτόμπατσους! Πολλή ώρα αργότερα, συνειδητοποιώντας τη γκάφα, ο Κασιδιάρης ξαναζήτησε το λόγο για να πει ότι η τροπολογία «είναι ηθικά απαράδεκτη και γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθεί πάραυτα»!

ΥΓ2: Η ΔΗΜΑΡ, που η θεσμολαγνεία τής τρέχει από τα μπατζάκια, θεώρησε ότι η τροπολογία δεν είναι απαράδεκτη! Οτι καλώς εισήχθη σε άσχετο νομοσχέδιο! Και εισήχθη καλώς, όπως είπε ο ΔΗΜΑΡίτης Αναγνωστάκης, διότι τη συνυπογράφει και ο Καλαφάτης που ήταν ο αρμόδιος για το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα! Τόση ξετσιπωσιά πια… Με κουτοπονηριά Χατζηαβάτη ο Αναγνωστάκης είπε ότι το κόμμα του επί της ουσίας θα τοποθετηθεί αργότερα, ενώ ήταν φανερό ότι η συζήτηση είχε ολοκληρωθεί. Φυσικά, ποτέ δεν τοποθετήθηκαν και όταν ήρθε η ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ψήφισαν «παρών», στηρίζοντας εμπράκτως τη συγκυβέρνηση στην προετοιμασία των πογκρόμ κατά των εργαζόμενων στο δημόσιο.
"ΚΟΝΤΡΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου