Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Ακόμη ένα «φιάσκο» της Δημοτικής Αρχής



Πηγή: Χρήστος Θεοχάρης 

Ακόμη ένα «φιάσκο» της Δημοτικής Αρχής το πρόγραμμα ανακύκλωσης στα Αμπελάκια
• Δεν τελείωσε ποτέ!
• Σταθμός ανακυκλώσιμου υλικού το πρ. δημαρχείο!
Πώς ξεκίνησε και τι αφορούσε το πρόγραμμα
Μάρτιος 2015.
Μαθαίνουμε τυχαία ότι ο Δήμος κάνει συγκέντρωση στα Αμπελάκια για κάποιο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Επρόκειτο ήδη για τη δεύτερη συγκέντρωση συλλόγων και σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Αμπελακίων – στην πρώτη είχε παραβρεθεί και η δήμαρχος – όπου οι υπεύθυνοι του πιλοτικού προγράμματος ανακύκλωσης εξηγούσαν στους κατοίκους τον τρόπο που θα λειτουργούσε η διαδικασία τους επόμενους μήνες.
Μετά τις διαμαρτυρίες μας γιατί όλο αυτό γινόταν ουσιαστικά «εν κρυπτώ» και χωρίς ευρύτερη πληροφόρηση, οι αρμόδιοι του προγράμματος μας κάλεσαν κάποιο μεσημέρι προκειμένου να μας ενημερώσουν. Υπεύθυνος του προγράμματος – το οποίο ουσιαστικά αφορούσε εκπαίδευση στην ανακύκλωση – μας συστήθηκε ο Δρ. Αντώνιος Γάκης, του Τμήματος Περιβάλλοντος του Παντείου Πανεπιστημίου και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Επρόκειτο για πρόγραμμα, απ΄ όσα μάθαμε, του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ) σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου (ΤΟΠΑ), που στόχο είχε να εκπαιδευτούν πολίτες κάθε ηλικίας στην ανακύκλωση. Όπως ενημερωθήκαμε, το πρότζεκτ είχε ήδη δοκιμαστεί σε 18 δημόσια σχολεία, καθώς και σε δήμους και νησιά όπως της Πάρου και της Σίφνου, όπου είχαν καταγραφεί θεαματικά αποτελέσματα (μέχρι και μείωση 97% των απορριμμάτων μέσα σε 4 χρόνια). Σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση, από όλη την Αττική είχε επιλεγεί πιλοτικά η Δημ. Ενότητα των Αμπελακίων λόγω του πληθυσμού και της σύνθεσής της (χωρίς οικονομική συμμετοχή του Δήμου Σαλαμίνας) και, αν τα αποτελέσματα μέχρι το καλοκαίρι κρίνονταν ικανοποιητικά, τότε ο Δήμος θα αποφάσιζε αν θα επιθυμούσε να συνεχιστεί για όλη τη Σαλαμίνα (υπολογίζεται χονδρικά σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία από άλλους δήμους ότι θα κόστιζε σε πλήρη ανάπτυξη γύρω στα 10.000€ το χρόνο) ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί είτε μέσω της Περιφέρειας είτε μέσα από ανταποδοτικά οφέλη.
Πώς θα λειτουργούσε τώρα το τρίμηνο αυτό πιλοτικό πρόγραμμα: Οι σύλλογοι και τα σχολεία στο Αμπελάκι και στα Σελήνια θα συγκέντρωναν ανακυκλώσιμα υλικά ( μέταλλο, λάδι, πλαστικό κ.λ.π.) ξεχωριστά και θα υπήρχε ένα σημείο συγκέντρωσης (π.χ. η Δημ. Κοινότητα Αμπελακίων), απ΄ όπου είτε θα μεταφερόταν από το ίδιο το Δήμο είτε οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα φρόντιζαν ώστε ειδικό φορτηγό να περισυλλέξει τα υλικά. Σε κάθε περίπτωση θα προέκυπτε αναλογικά ένα κέρδος π.χ. για τη σχολική κοινότητα, το οποίο θα διατίθετο απευθείας για τις ανάγκες του εκάστοτε σχολείου. Τον Ιούνιο μάλιστα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5/6), θα πραγματοποιούνταν γιορτή, όπου θα παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.
Πώς καταλήξαμε στο «φιάσκο»
Μέχρις εδώ καλά. Η ανταπόκριση από πλευράς του κόσμου των Αμπελακίων ήταν άμεση. Μαθητές, γονείς και δάσκαλοι, σύλλογοι και φορείς ευαισθητοποιήθηκαν και ξεκίνησαν να συλλέγουν υλικό. Μέχρι τέλος Απριλίου ο κ. Γάκης και οι συνεργάτες του συνέχισαν με αποκλειστικά δικά τους έξοδα ενημερωτικές tour από σχολείο σε σχολείο.
Από το Μάιο όμως και μετά …σιωπή. Κανείς δεν ξαναφάνηκε, το ανακυκλώσιμο υλικό σε σακούλες και κούτες παρέμενε στα σχολικά κτίρια και μόνο μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της σχολικής κοινότητας και των διευθυντών συγκεντρώθηκε στο υπόγειο της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελακίων (πρ. δημαρχείο Αμπελακίων), το οποίο έχει γίνει πλέον σταθμός συλλογής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται να τα πάρει από κει. Καλά, για γιορτές και τα τοιαύτα ούτε συζήτηση!
Τι συνέβη; Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Γάκη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι το Πάντειο Παν/μιο ήταν υπεύθυνο για το επιστημονικό κομμάτι, ουσιαστικά δηλ. την ενημέρωση και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων, ενώ σ΄ ό,τι αφορούσε την επικοινωνία με τους φορείς και τα σχολεία και τη μεταφορά του συλλεχθέντος υλικού υπεύθυνος είναι ο Δήμος Σαλαμίνας, αφού η νομοθεσία είναι σαφής: δεν μπορεί ιδιώτης, φορέας ή ίδρυμα να μεταφέρει δημόσιο σκουπίδι χωρίς έγκριση! Πράγμα που σημαίνει πως αν ο δήμος δεν ήταν σε θέση να μεταφέρει, ως όφειλε, το υλικό, θα έπρεπε η δήμαρχος να υπογράψει ένα είδος σύμβασης – έγκρισης με το Πάντειο Παν/μιο, ώστε να μεταφέρει εκείνο τα απορρίμματα για λογαριασμό μας και να είναι έτσι καλυμμένο σε οιοδήποτε έλεγχο. 
Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Γάκης, ενώ η συνεργασία του με τις τοπικές κοινότητες και με την αντιδήμαρχο Αμπελακίων παρέμενε άψογη, δεν συνέβη το ίδιο και με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η δήμαρχος. Προσπάθησε, μας είπε, μέσα στον Απρίλιο αλλά και τον Ιούνιο (όλο τον Μάιο απουσίαζε στο εξωτερικό με αντιπροσωπεία της Περιφέρειας) επανειλημμένα να επικοινωνήσει με την κ. Νάννου, ώστε να επιλυθεί το θέμα της μεταφοράς του υλικού, αλλά η δήμαρχος από την πλευρά της δεν φάνηκε να επιθυμεί να συνεχίσει το πρόγραμμα, αποφεύγοντάς τον με διάφορες δικαιολογίες, γνωρίζοντας καλά τόσο ότι με τη στάση της αυτή εκθέτει όλο τον Δήμο (εφόσον από την Αττική ήταν ο μοναδικός που είχε επιλεγεί) όσο και την ανιδιοτελή συμβολή του κ. Γάκη στην επίλυση άλλων ζητημάτων του δήμου που άπτονταν του επιστημονικού του πεδίου. 
Ρωτήσαμε τον κ. Γάκη αν είχε πλησιάσει η ομάδα του το Δήμο Σαλαμίνας ή εάν ήταν ο Δήμος εκείνος που ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του Παντείου και μας απάντησε ότι πρώτος επικοινώνησε μαζί του ο τότε δημ. σύμβουλος και σημερινός αντιδήμαρχος Γ. Μπίλιας, ο οποίος και τον έφερε σε επαφή με τη δήμαρχο. Ο κ. Γάκης, να ενημερώσουμε, είναι πρ. νομαρχιακός σύμβουλος και για δεύτερη τετραετία εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής συνδυασμού. 
Το πιο ωραίο δε είναι ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα ανακύκλωσης παρουσιάστηκε και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παρουσία της δημάρχου και του διευθυντή Καθαριότητας κ. Βαφειαδάκη, οι οποίοι πήραν μάλιστα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία τους! Παναττική ξεφτίλα δηλαδή!
Ενώ γράφεται αυτό το άρθρο (16/07), το υπόγειο του πρ. Δήμου Αμπελακίων παραμένει γεμάτο από σακούλες και κούτες ανακυκλώσιμου υλικού: κουτιά από αναψυκτικά, καμένα λάδια, πλαστικά και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς βρίσκονται παρατημένα εκεί, ακόμη και στους διαδρόμους, αναμένοντας τα σχολεία πλέον να κάνουν εκείνα και τη δουλειά που υποτίθεται θα έκαναν άλλοι γι΄ αυτούς! Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους!
Τι συνέβη και σταμάτησε στη μέση το πρόγραμμα; Γιατί η δήμαρχος δεν υπέγραψε τη σύμβαση, όταν μάλιστα ήταν εκείνη που έσπευσε να παρουσιάσει την ομάδα στο Αμπελάκι; Γιατί άφησε να φανεί ασυνεπής η ερευνητική ομάδα, όταν, όπως αποδεικνύεται, η ίδια ήταν εκείνη που εγκατέλειψε το πρόγραμμα; Τι δεν πήγε καλά; Βρέθηκε στην πορεία κάποιος άλλος τρόπος να γίνεται ανακύκλωση, πιο επικερδής- για το Δήμο ; Και γιατί δεν ενημερώθηκαν εκείνοι που συμμετείχαν; 
Οι δημότες, κ. δήμαρχε, δεν είναι πειραματόζωα, να αλλάζετε γνώμη κάθε μέρα. Πώς θέλετε να σας εμπιστευτούν πλέον όταν ενώ βάζετε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και συλλόγους να κάνουν ανακύκλωση, αποδεικνύεστε εντελώς ασυνεπείς και αφερέγγυοι και δεν έχετε καν το φιλότιμο σα Δήμος να ζητήσετε ένα συγνώμη και να τους ενημερώσετε εγκαίρως τι έχει γίνει; 
Πρέπει να πούμε εδώ πως το Πάντειο Παν/μιο, ο πρόεδρος και οι υπεύθυνοι του προγράμματος επικοινώνησαν ξανά μαζί μας, προκειμένου να ενημερώσουν τα σχολεία πως οι ίδιοι, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος αποδείχθηκε αφερέγγυος, δεσμεύονται πως αν μέχρι 10/9 δεν έχει συλλεγεί το υλικό, εννοείται με την υπογραφή της άδειας από πλευράς δημάρχου, να το μεταφέρουν εκείνοι, ενώ σε κάθε περίπτωση θα δώσουν αναλογικά ένα ποσό σαν δώρο για κάθε σχολείο, ώστε τα παιδιά να ικανοποιηθούν για την προσπάθειά τους. Παρόλα αυτά, όπως μας είπαν, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση περαιτέρω συνεργασία με το Δήμο Σαλαμίνας. 
Είναι βέβαιο ότι η κ. δήμαρχος πρέπει να απαντήσει, πρώτα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν ενθυμούμαστε αν έχει ενημερωθεί ποτέ για το θέμα, και στη συνέχεια -και κυρίως- στους μαθητές, τους γονείς, τους δασκάλους και τους συλλόγους των Αμπελακίων: Τι εμεσολάβησε; Γιατί άλλαξε τη γνώμη της χωρίς να ενημερώσει κανέναν κι αφήνοντας τους εκλεγμένους των Αμπελακίων να εκτίθενται στην τοπική κοινωνία; Έχει άλλη άποψη σήμερα σχετικά με το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης; 
Γιατί, κ. Νάννου, δεν βγαίνετε ανοιχτά να πείτε τι συνέβη; Το χρωστάτε σε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά σας κι ακόμη περιμένουν! 
Ρεπορτάζ: Β. Ψυλλάκη
Φωτο: Διάδρομοι και γραφεία της πάλαι ποτέ Τεχν. Υπηρεσίας στο υπόγειο –αλλά και γραφεία του ισογείου- του πρ. δημαρχείου Αμπελακίων έχουν καταληφθεί από το ανακυκλώσιμο υλικό που συγκέντρωσαν σχολεία και σύλλογοι και κανείς δε νοιάζεται να το πάρει από κει! Θαυμάστε τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου