Στο Συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία, Εδαφική Συνοχή και Νησιωτικότητα που έγινε στη Μάλτα συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη κ. Ρένα Δούρου.
Στο εν λόγω συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετείχαν η Μάλτα με τον Υπουργό Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Χοσέ Χερέρα (Jose Herrera), η Κύπρος, η Κορσική, η Κροατία, οι Βαλεαρίδες Νήσοι, οι Ελληνικές Περιφέρειες : Κρήτης, Βόρειου Αιγαίου, Ιονίων Νησιών, Πελοποννήσου καθώς και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης, το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου και πολλοί άλλοι φορείς. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ίδρυση του νέου Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας, με έδρα την Κρήτη για την Κυκλική Οικονομία στα νησιά της Μεσογείου, με την υποστήριξη της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο κ. Χατζηπέρος μετέφερε τον χαιρετισμό της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου και συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου για αυτή την τόσο απαραίτητη κι επίκαιρη πρωτοβουλία. Ανέφερε ότι όλοι οι Νησιωτικοί Δήμοι έχουν συναφή προβλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Λόγω της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται προοδευτικά και δραματικά τα υφιστάμενα προβλήματα της ποσοτικής και ποιοτικής επάρκειας του πόσιμου ύδατος, της ενέργειας αλλά και της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων. Οι πληθυσμοί των νησιών μεταβάλλονται λόγω του τουριστικού ρεύματος, με συνέπεια να οξύνεται το πρόβλημα της εξοικονόμησης των πόρων των νησιών κατά τους θερινούς μήνες και είναι μία παράμετρος που πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη στις αποφάσεις της Ε.Ε.
Εν κατακλείδι, η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας και Συνοχής για τις Νησιωτικές περιοχές της Μεσογείου θα λειτουργήσεις ως ένα αποτελεσματικό, υποστηρικτικό εργαλείο ώστε να γίνει κατανοητό διεθνώς τι σημαίνει να ζεις και να δραστηριοποιείσαι σε ένα μικρό νησί με σημαντικές στερήσεις στις μεταφορές, την ασφάλεια, την ανάπτυξη, την υγεία, την εκπαίδευση και την λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Για τον λόγο αυτό πρέπει να επιδειχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή όλων των νησιωτικών περιοχών της Μεσογείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου