Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Θανάσης Αργ. Αλαΐσκας | Τι ξέρουμε για τον τουρισμό στη Σαλαμίνα;


Τουρισμός Σαλαμίνας

Αναρτήθηκε από freethinkingisland
Σαλαμίνα 2015. Ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αργοσαρωνικού και κατ’ εμέ και της Ελλάδας, όσον αφορά τη φυσική ομορφιά των τοπίων που μπορούν να συνδυάσουν το πράσινο με το γαλάζιο.

Μην ξεχνάμε ότι μετά την καταστροφή της Πάρνηθας ο επόμενος μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στην Αττική είναι το δάσος των Κανακίων σε συνδυασμό με το πράσινο της Φανερωμένης μας διαφοροποιεί από πολλά ξερά νησιά του Αιγαίου. Όσον αφορά το γαλάζιο οι παράλιες που βλέπουν την Αίγινα είναι πεντακάθαρες κι έχουν μια άγρια ομορφιά.
Σε μια από τις πολλές συζητήσεις φίλων που αφορούν το νησί μας οι ιδέες έπεφταν βροχή για ποια είδη τουρισμού θα μπορούσαν να γίνουν στον τόπο μας και  αν τελικά το πρόβλημα τελικά είναι τα χρήματα ή η έλλειψη οράματος.
Ξέρετε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου βυθίζουν εσκεμμένα καράβια για να δημιουργήσουν ναυάγια, έτσι ώστε να προσελκύσουν τους λάτρεις του scuba diving; Η Σαλαμίνα μας έχει ήδη πολλά και ψάχνει χιλιάδες ευρώ για να τα ανελκύσει και να τα διώξει!
Ξέρετε ότι τα τελευταία χρόνια ο θρησκευτικός τουρισμός γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθηση καθώς αποτελείται κυρίως  από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όχι τόσο από νεολαία. Εμείς διαθέτουμε δυο μεγάλα μοναστήρια την παναγία Φανερωμένη και τον Άγιο Νικόλα “Λεμονιων” πολύ μεγάλου θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Ξέρετε ότι σε πολλά μέρη της Ελλάδος οι τοπικές κοινωνίες επιβιώνουν οικονομικά  από τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο τους, για να περπατούν μονοπάτια μέσα στα δάση; Όποιος έχει περπατήσει το μονοπάτι που οδηγεί απ το Αιάντειο στα Κανάκια μόνο μαγεία μπορεί να έχει νιώσει. Κόστος: μηδέν ευρώ!
Ξέρετε ότι οι νέοι λόγω της κρίσης στρέφονται όλο και περισσότερο στοκάμπινγκ;  Για να βγει μια άδεια όμως χρειάζεται μια σειρά υποδομών και προϋποθέσεων που το νησί μας όμως δεν διαθέτει!
Ξέρετε ότι για να προσεγγίσει/σταθμεύσει ένα κρουαζιερόπλοιο σε ένα τόπο δεν χρειάζεται ούτε λιμάνι αλλά ούτε καν μαρίνα; Τι σας λέω τώρα ε;
Τόσα χρόνια ακούμε πολιτικούς που τάζουν προεκλογικά μαρίνες, άλλους που ψάχνουν να βρουν εκατομμύρια ευρώ για να την φτιάξουν και τόσα χρόνια τίποτα δεν γίνεται και δεν πρόκειται να γίνει, αν ο Δήμος δεν κερδίσει κάποιο τυχερό παιγνίδι. Η λύση είναι η εξής: διαθέτει ο Δήμος μόνο τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και με κατάλληλες ενέργειες αποκτούμε μια σημαδούρα –τσαμαδούρα που θα επιτρέπει την προσέγγιση αυτών των πλοίων να δένουν και έτσι να επισκέπτεται το νησί μια άλλη κατηγορία τουριστών. Λέω διότι καθώς τόσα χρόνια δεκάδες εκατομμύρια έχουν δαπανηθεί χωρίς να αλλάξει κάτι στο νησί που να επιτρέψει να έρθει η οικονομική ανάπτυξη.
Τέλος αφήνω το θέμα της Ιστορίας και της αρχαίας κληρονομίας που διαθέτει το νησί μας και το τεράστιο κεφάλαιο της Ναυμαχίας. Μπορούμε να γράψουμε τόμους ολόκληρους για το πώς θα μπορούσαμε να γίνουμε παγκόσμιος πόλος έλξης τουριστών, αλλά ας μείνουμε στις πιο άπλες και ανέξοδες λύσεις για να αποκτήσει το νησί μας τουρισμό.
Η έλλειψη χρήσεων γης σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο υποδομών είναι ανασταλτικοί παράγοντες για να υπάρξουν ακόμα και οι πιο απλές μορφές τουρισμού όπως αναφέρθηκαν παραπάνω. Ας ελπίσουμε τα επόμενα χρόνια το νησί μας να κάνει στροφή προς αυτή την κατεύθυνση καθώς η Σαλαμίνα είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι που έχει να μας δώσει πολλά, πάντα με σεβασμό και αγάπη προς την φύση!
*Ο Θανάστης Αργ. Αλαΐσκας είναι ιδιωτικός υπάλληλος. 

1 σχόλιο: