Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

" ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ, Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ "

Δημοσιεύθηκε από Δημήτρης Καλογήρου

Μπορεί να μας καταλογίζει κανείς σαν λαός ένα πλήθος από μειονεκτήματα και ελαττώματα, αλλά, πιστεύω ότι, κανείς δεν μπορεί να μας αμφισβητήσει τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και τις ουμανιστικές αξίες που μας διακατέχουν.

Όπως πάντοτε, έτσι και τώρα, με τους χιλιάδες πρόσφυγες που κατέκλυ-
σαν τη χώρα μας, και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της κρίσης, επιδείξαμε μία αξιοθαύμαστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη, προς όλους αυτούς τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος ή θρησκείας.



Παραθέτω, λίγα στοιχεία για το σύγχρονο αυτό ανθρωπιστικό δράμα:
Η έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Υ.Α. φανερώνει ότι μόνο μέσα στο 2014, 13,9 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν για πρώτη φορά – τετραπλάσια αύξηση σε σχέση με το 2010. Παγκοσμίως υπήρξαν 19,5 εκατομμύρια πρόσφυγες (από 16,7 εκατομμύρια το 2013), 38,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα (από 33,3 εκατομμύρια το 2013), και 1,8 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο (από 1,2 εκατομμύρια το 2013). Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι πάνω από τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο είναι παιδιά.
«Δεδομένων των τεράστιων ελλείψεων στη χρηματοδότηση και των μεγάλων κενών στο παγκόσμιο καθεστώς για την προστασία των θυμάτων πολέμου, οι άνθρωποι που χρειάζονται συμπόνοια, βοήθεια και καταφύγιο εγκαταλείπονται», δήλωσε ο κ. Guterres. «Σε μια εποχή πρωτοφανούς μαζικού εκτοπισμού, χρειαζόμαστε μια επίσης πρωτοφανή ανθρωπιστική ανταπόκριση και ανανέωση της παγκόσμιας δέσμευσης για ανοχή και προστασία των ανθρώπων που διαφεύγουν τον πόλεμο και τις διώξεις».
Η Συρία είναι η χώρα από την οποία προέρχεται ο υψηλότερος αριθμός εσωτερικά εκτοπισμένων (7,6 εκατομμύρια) αλλά και προσφύγων (3,88 εκατομμύρια στα τέλη του 2014). Το Αφγανιστάν (2,59 εκατομμύρια) και η Σομαλία (1,1 εκατομμύριο) είναι οι αμέσως επόμενες χώρες μεγαλύτερης προέλευσης προσφύγων....
* Με αφορμή την ανάρτηση της Τζένης Αλαΐσκα.
https://www.facebook.com/jennie.alai…/posts/906585596116363…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου