Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Την άφησαν μόνη της!

                                                     Αναδημοσίευση από Χρήστος Θεοχάρης 
Τη μοναξιά του δημάρχου που επιμένει να υποβαθμίζει το ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου βίωσε εν τέλει προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Νάννου, όταν για πρώτη φορά σύσσωμη η ομάδα της συμπορεύτηκε με την άποψη των συναδέλφων τους των μειοψηφιών που ζήτησαν να αποσυρθεί το θέμα «Δωρεάν παραχώρηση χρήσης τμήματος αγροτεμαχίου στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΑΝΑΣΑ», προκειμένου να λειτουργήσει εκεί ιδιωτικά ανακύκλωση.

Το ωραίο του πράγματος ήταν πως ενώ στο αίτημά τους οι ιδρυτές της ΚΟΙ.Σ.ΕΠ. ζητούσαν να «μισθώσουν» το χώρο,1.107τ.μ, η δήμαρχος σε μια, όπως ακούστηκε, γαλαντόμα χειρονομία, εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δοθεί το οικόπεδο δωρεάν και μάλιστα να φροντίσει ο Δήμος ώστε να λάβει και ηλεκτροδότηση!
Για τις λεγόμενες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) έχουμε ξανακάνει λόγο στο παρελθόν όταν για πρώτη φορά ακούστηκε πέρσι σε ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων η δημιουργία τέτοιας επιχείρησης και στη Σαλαμίνα με σκοπό την ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή. Πρόκειται για κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) και ανήκει στην κατηγορία των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. συλλογικών και παραγωγικών σκοπών. Χθες αναγνώσθηκαν και τα ονόματα των ιδρυτικών μελών της, ανάμεσά τους δύο δημοτικοί σύμβουλοι (Σκιαθίτης – Βασιλικής), ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, το επίσης ιδρυτικό μέλος του ΠΕΡΙΒΟΣ Σπ. Ευσταθίου, κ.ά.
Εκπρόσωποι λοιπόν της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., για να επανέλθουμε στο θέμα, που παραβρέθηκαν στο Δ.Σ., ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ασχοληθούν με τη διαχείριση ανακυκλώσιμων προϊόντων, τα οποία οι κάτοικοι θα τους φέρνουν ήδη διαχωρισμένα και καθαρά. Επανέλαβαν μάλιστα το αίτημά τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο για συγκεκριμένο δημοτικό οικόπεδο στο κέντρο του νησιού (κάτω από τον Προφ. Ηλία), που διαθέτει στοιχειώδη περίφραξη και τσιμεντένιο έδαφος, προκειμένου, όπως είπαν, να βοηθηθούν στην αρχή της λειτουργίας τους. 
Να σημειώσουμε πως πριν ξεκινήσει να συζητείται το θέμα, αποχώρησε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Α. Χατζής, φανερά ενοχλημένος. Στη συνέχεια την απόσυρση του εν λόγω θέματος ζήτησε και ο Γ. Τσαβαρής, προκειμένου οι σύμβουλοι να έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν καθώς και να εξετασθούν τυχόν συνέπειες για το δήμο (π.χ. από τη συνεργασία που έχει μέχρι σήμερα με άλλη εταιρεία ανακύκλωσης -από τη δημαρχία Σοφρά). Πως ποτέ δεν θα ψηφίσει κάτι τέτοιο τόνισε ο Γ. Βλάχος και ρώτησε τη δήμαρχο «αν εγώ κάνω μια επιχείρηση, θα μου δώσετε οικόπεδο;» κατηγορώντας την για ασυνέπεια όταν πριν λίγο χρόνο του υποσχόταν πάλι μέσα στο Δ.Σ. πως δεν θα παραχωρήσει τα σκουπίδια σε ιδιώτες. Και κατέληξε ο επικεφαλής της «Λ. Ενότητας»: «η δήμαρχος πάει να βάλει και την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στο κόλπο…»
Η έκπληξη όμως ήρθε από το σύμβουλο της πλειοψηφίας Γ. Δραγομάνοβιτς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα το ψηφίσει «έτσι κι αλλιώς», χαρακτήρισε την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. με τα ίδια λόγια που χρησιμοποίησε και ο κ. Βλάχος («νέο φρούτο»), μίλησε κατά λέξη και για άλλους φορείς που ενεπλάκησαν τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να πείσουν του δημ. συμβούλους να το ψηφίσουν – χωρίς να τους κατονομάσει ωστόσο – και κατέληξε λέγοντας πως «λυπάται». 
Και ο Νίκος Αγαπίου όμως, που πήρε τη σκυτάλη, εστιάζοντας στην αποχώρηση Χατζή, ζήτησε επίσης να αποσυρθεί το θέμα. Την άποψή του ενστερνίστηκαν και όλοι οι υπόλοιποι, με αποτέλεσμα το θέμα τελικά να αποσυρθεί για να ξανάρθει σε επόμενο Δ.Σ. και οι εκπρόσωποι της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να μιλούν για «μεγάλη παρεξήγηση» και να διαπληκτίζονται με τους δημοτικούς συμβούλους. 
Ακόμη όμως μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσαν σε όσους είχαν παραμείνει στην αίθουσα τα λόγια της ίδιας της δημάρχου Σαλαμίνα. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κ. δήμαρχος θέλησε να δικαιολογήσει την εισήγησή της λέγοντας τι; Πως μέχρι να υλοποιηθεί το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που η δική της διοίκηση είχε φέρει στο Δ.Σ., κι επειδή - όπως είπε- «θέλει χρήματα», πρέπει ο δήμος να εμπλακεί για να φανεί ότι βοηθά δράσεις που έχουν σχέση με ανακύκλωση στην πηγή. Πως το προσωπικό καθαριότητας του Δήμου δεν κάνει καλά τη δουλειά του αφού, όπως είπε, δεν μαζεύει ούτε μια σακούλα έξω από τους κάδους, εκφράζοντας την πρόθεσή της να τους υποχρεώσει να κάνουν και άλλα πράγματα («θέλουμε να τους βάλουμε να κάνουν κάτι(σημ. τι άραγε;) παραπάνω στα πλαίσια της δουλειάς τους»). Πως ούτε λίγο ούτε πολύ θέλει να το παραχωρήσει γιατί ο δήμος έχει κάνει χρησικτησία στο κομμάτι που ζητούν να «μισθώσουν» οι συνεταιριστές της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.!
Είναι πλέον περισσότερο από ξεκάθαρο πως δεν είναι στραβός ο γιαλός. Κάποιοι για δικούς τους λόγους έχουν επιλέξει ν΄ αρμενίζουν έτσι. Βέβαια είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως κάποιοι άλλοι αποφάσισαν έστω και μετά από ενάμισι χρόνο στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, ν΄ ανοίξουν το στόμα τους και να ψελίσσουν ένα «όχι». Θα συνεχίσουν να κάνουν έστω αυτό, επιβραβεύοντας στο ελάχιστο όσους τους τίμησαν με την ψήφο τους; Ή μέχρι το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα πειστούν ξανά από τους εξωγενείς «φορείς» για «τις αγαθές προθέσεις» όλων; Θα δεχτούν να γίνουν οι Ιφιγένειες σ΄ έναν Τρωϊκό Πόλεμο χωρίς ηρωικά πρότυπα που δεν θα δοξάσει κανένας Όμηρος; Θα δείξει. Πάντως κύριοι, ο χρόνος περνά. Κι όλοι κρινόμαστε.
Βίκυ Ψυλλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου