Αναρτήθηκε από Μάνος ΔΕΡΤΟΥΖΟΣ
Tην προσεχή Πέμπτη 31/3 (πιθανόν όμως και αύριο Τετάρτη)θέτει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση των δασικών χαρτών. Ύστερα από πολλές αναβολές η ρύθμιση μπαίνει στην τελική ευθεία την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως 70 εκ. ευρώ, για να καλύψει το κόστος του έργου και ετοιμάζεται να θεσπίσει νέο τέλος στις συναλλαγές ακινήτων και να βάλλει «χέρι» ακόμη και στα τέλη κτηματογράφησης, που η ΕΚΧΑ προορίζει ως «μαξιλάρι» για να καλύψει το κόστος χρηματοδότησης του κτηματολογίου για το υπόλοιπο της χώρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθεί στην παρούσα ρύθμιση και η πρόβλεψη για αναστολή κατεδαφίσεων σε δασικές περιοχές πριν την κύρωση των δασικών χαρτών.
Το ΥΠΕΝ επιβεβαίωσε χθες την εμπλοκή στους δασικούς χάρτες των δασικών υπηρεσιών που είχαν βγει εκτός παιχνιδιού το προηγούμενο διάστημα λόγω της μεγάλης υποστελέχωσής τους, με την ανάθεση του έργου στην ΕΚΧΑ, ο ρόλος της οποίας αποδυναμώνεται. "Το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι υφίσταται άμεσα η αναγκαιότητα για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της απαραίτητης και απαρέγκλιτης συμμετοχής της δασικής υπηρεσίας τόσο στη διαδικασία της κατάρτισης όσο και στην πιστοποίηση του περιεχομένου του δασικού χάρτη" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το νομοσχέδιο προβλέπει μια σειρά από ρυθμίσεις με τις οποίες επιδιώκεται η επιτάχυνση των διαδικασιών θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των χαρτών, ενώ περιγράφει με σαφήνεια και τις πηγές χρηματοδότησης του έργου.
Αναλυτικότερα:
Με τη λήξη υποβολής αντιρρήσεων γίνεται η επεξεργασία των δασικών χαρτών εντός 20 ημερών και αποτυπώνονται στον χάρτη με πράσινη διαγράμμιση οι περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιρρήσεις. Κατόπιν θεωρείται το «καθαρό» τμήμα του δασικού χάρτη από την οικεία Διεύθυνση Δασών εντός 20 ημερών. Με απόφαση του συντονιστική Αποκεντρωμένης Διοίκησης κυρώνεται ως προς τα «πράσινα» τμήματα μέσα σε 10 μέρες.
Θεσπίζεται ένα επιπλέον τέλος που είναι το πιστοποιητικό των δασικών χαρτών, το οποίο θα χορηγείται από το οικείο κτηματολογικό γραφείο και όπου δεν υπάρχει, από τη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάθε περιοχής. Θα εκδίδεται σε κάθε μεταβίβαση ή άλλη μεταβολή εμπράγματων δικαιωμάτων προκειμένου να βεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα του Δημοσίου επί της έκτασης που κυρώνει ο χάρτης. Το ύψος του τέλους θα καθορίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.
Η χρηματοδότηση των δασικών χαρτών θα προέλθει από άλλους δύο πόρους: τα τέλη που θα καταβάλλουν οι πολίτες για να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους κατά το στάδιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά και με την πρόβλεψη ότι οι δαπάνες κατάρτισης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών μπορούν να καλύπτονται, και από τα τέλη κτηματογράφησης. Πρόκειται για το λεγόμενο 35άρι το οποίο αποτελεί πάγιο τέλος κτηματογράφησης για κάθε δικαίωμα που δηλώνεται στο κτηματολόγιο και το οποίο εκκρεμεί να εισπραχθεί από τα παλιά προγράμματα. Το 35άρι συνοδεύεται από την είσπραξη του ενός επί τοις χιλίοις (0/00), που αφορά το υπόλοιπο ανταποδοτικό τέλος της κτηματογράφησης που καταβάλλεται μετά το στάδιο των διορθώσεων και των ενστάσεων που δεν έχει εισπραχθεί για τα προγράμματα του 2008.
Με βάση το σχέδιο νόμου, το ειδικό τέλος αντιρρήσεων αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο» σε ειδικό κωδικό με την ονομασία «Ταμείο Δασικών Χαρτών». Κατατίθεται στην ΕΚΧΑ ή την οικεία διεύθυνση δασών και μπορεί να κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν της έκτασης που αφορά η αντίρρηση αλλά και να μειώνεται βάσει ειδικών συντελεστών ανάλογα με τον τρόπο υποβολής αντιρρήσεων. Εφόσον ο πόρος αυτός δεν επαρκεί προβλέπεται ότι θα αξιοποιούνται και οι πόροι του Ειδικού Φορέα Δασών.
Το νομοσχέδιο συνοδεύεται και με ρύθμιση για τους οικισμούς μέσα σε δάση.(φερόμενες δασικές εκτάσεις) Στόχος είναι να απεμπλακεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών που παραμένει επί χρόνια βαλτωμένη και να ξεκαθαρίσει για τους πολίτες τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό, κάτι που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο σε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία της χώρας.
Οι αυθαιρεσίες μέσα σε δασικές εκτάσεις (φερόμενες δασικές εκτάσεις) μαζί με την έλλειψη χρηματοδότησης αποτέλεσαν μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη αιτία καθυστέρησης στην κύρωση των δασικών χαρτών, με χαρακτηριστική περίπτωση την Ανατολική και Δυτική Αττική, όπου οι δασικοί χάρτες βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες από το 2010 και δεν έχουν ακόμη θεωρηθεί!
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, οι «γκρίζες» περιοχές στις δασικές εκτάσεις δεν θα αντιμετωπιστούν οριζόντια αλλά κατά περίπτωση, καθώς είναι διαφορετικός ο χρόνος ανέγερσης των οικισμών αυτών, το επίπεδο αυθαιρεσίας (με ή χωρίς οικοδομικές άδειες, με ευθύνη ή όχι της Πολιτείας) προκειμένου να διαπιστωθεί τεκμηριωμένα ποιες μπορούν να μπουν σε ρύθμιση και ποιες όχι.
Πηγή: Newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου