Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Αποκαλυπτήρια της προτομής του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΟΥΚΑ (ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΥ) Κυριακή 5/6/2015 στις 10:30΄

                                                                                 Αναρτήθηκε από 
Την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου θα τελεσθούν στη Σαλαμίνα, στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Μηνά, τα αποκαλυπτήρια προτομής του Σαλαμίνιου καπετάνιου των πλοιαρίων «Σειρήν» και «Άγιος Γεώργιος», Ευάγγελου Λουκά Κουταλιανού.
Η απόφαση να τιμηθεί λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας επί δημαρχίας Γιάννη Τσαβαρή το 2014 και υλοποιήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της νυν δημάρχου, Ισιδώρας Νάννου - Παπαθανασίου. Η προτομή κατασκευάσθηκε στην Αθήνα και η σχετική δαπάνη καλύφθηκε από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου, τη Μητρόπολη Πάφου και Κύπριους ιδιώτες.
Ο αείμνηστος Ευάγγελος Λουκάς Κουταλιανός στις 5 Μαρτίου 1954 μετέφερε με το πλοιάριο «Σειρήν» από το Σούνιο στην ακτή «Βρέξη» στη Χλώρακα όπλα και πυρομαχικά για την ΕΟΚΑ.

Στις 25 Ιανουαρίου 1955, καπετάνιος στο πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος», συνελήφθη μαζί με το πλήρωμα και την ομάδα παραλαβής στην ακτή «Ροδαφίνια» στη Χλώρακα. Καταδικάστηκε στις 5 Μαΐου 1955 από το Κακουργιοδικείο Πάφου σε τετραετή φυλάκιση.
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής θα τελέσουν από κοινού ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ελλάδος, Δημήτρης Βίτσας.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, αγωνιστές και άλλοι εκπρόσωποι φορέων της Πάφου. Την κοινότητα Χλώρακας, που έχει αδελφοποιηθεί με τον Δήμο Σαλαμίνας το 2015, θα εκπροσωπήσει ο κοινοτάρχης Κλεόβουλος Παπακώστας.
πηγή: Koulouri News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου