Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Θανάσης Αργ. Αλαΐσκας | Τα Δημοτικά Συμβούλια στο νησί μας


δδ 

Αναρτήθηκε από freethinkingisland
Σαν νέος  που είμαι  και αν δεν με απατά η δεκαετής  περίπου μνήμη μου, η αίθουσα Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου μας έχει ζήσει μεγάλες στιγμές. Πολλές φορές γίνεται λόγος για το επίπεδο.
Τελικά τι σημαίνει «επίπεδο»;

Για να δούμε  από ποιους παράγοντες εξαρτάται θα πρέπει να δούμε ποιοι αποτελούν ένα Δημοτικό Συμβούλιο.
Το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο κάθε φορά απαρτίζεται από τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες Συμβούλων. Υπάρχουν οι δραστήριοι, οι ήρεμοι και δυστυχώς οι ανύπαρκτοι. Ανάλογα με το ποσοστό, μπορούμε (κάθε πενταετία πλέον) να προβλέψουμε  τον χαρακτήρα που θα επικρατεί στις συνεδριάσεις.
Άλλος ένας παράγοντας είναι  η δυσκολία των θεμάτων που έρχονται κατά καιρούς προς συζήτηση και εξεύρεση λύσης.
Τέλος ο ίδιος ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου φέρει μεγάλη ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Υπήρξαν πρόεδροι που είτε λόγω χαρακτήρα, είτε  επειδή δεν γνώριζαν σωστά τις εξουσίες που απορρέουν μέσα απ αυτό το αξίωμα, επέτρεπαν να γίνεται αλαλούμ. Υπήρξαν όμως και παρουσίες που εκπέμψαν σεβασμό και σε ελάχιστες εξαιρέσεις ξέφευγε η κατάσταση .
Όλοι θα έχουμε ακούσει για συμβούλια που ξεκινούσαν στις τρεις το μεσημέρι και κατέληγαν στις πέντε το πρωί, αυτομάτως αυτό αφαιρει το προνόμιο στον κάθε σύμβουλο για καθαρή και νηφάλια σκέψη. Ακόμα όλοι έχουμε ακούσει για συμβούλια που αποχώρησε η αντιπολίτευση και πάρθηκαν αποφάσεις μόνο απ την πλειοψηφία, τέλος οι περισσότεροι μάθαμε και για αστυνομική παρουσία στον χώρο του συμβουλίου.
Βλέπετε, δεν αναφέρω πουθενά για τις εντάσεις που κάθε φορά προκύπτουν και για την κριτική που ασκείται συνήθως απ’ την αντιπολίτευση γιατί αυτό δεν είναι έλλειψη επιπέδου όταν γίνεται με επιχειρήματα και με ανιδιοτελή σκέψη.
Σε ένα ιδανικό Δημοτικό Συμβούλιο «επιπέδου» θα πρέπει  οι  σωστές αποφάσεις να παίρνονται με πλειοψηφία που να μην απορρέει μόνο από τους διοικούντες, όταν μια πρόταση είναι προς το συμφέρον του τόπου θα πρέπει να υπερψηφίζεται και να μην μπαίνει ο εγωισμός!
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία του ηττημένου με τον νικητή, και το έργο της προηγούμενης διοίκησης να συνεχίζεται με την βοήθεια των ηττημένων,  γιατί έτσι και οι κόποι τους δεν πάνε χαμένοι και χρόνος κερδίζεται για την ομαλή διαχείριση αποφάσεων και έργων.
Για το τέλος άφησα την ευθύνη όλων εμάς των ψηφοφόρων που χάρη στην δική μας ψήφο εκλέγονται κάθε φορά οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και στην συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών δεν παρακολουθούν κανένα Δημοτικό Συμβούλιο μέσα στην πενταετία (πλέον) για να δούμε πως συμπεριφέρονται οι εκπρόσωποι μας!
Υ.Γ:  Πριν λίγες μέρες μου έκανε φοβερή εντύπωση και προσπαθώ να θυμηθώ αν έχει επαναληφθεί, η κίνηση Αντιδημάρχου να ευχαριστήσει τους προκατόχους της για την δημιουργία ενός έργου (Δημοσίου ΙΕΚ). Ας είναι η αρχή για να αλλάξει η εικόνα που έχουμε για την τοπική πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου