Σάββατο 25 Απριλίου 2015

“Θετικό πρόσημο” και στη συνάντηση Τσίπρα-δημάρχων – Τη Δευτέρα οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ



Μετά την ΕΝΠΕ «θετικό πρόσημο» προκύπτει και από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΕΔΕ όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης. «Θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας.
Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης ερωτηθείς αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ.
Πάντως, ο κ. Πατούλης παρέπεμψε την απόφαση της ΚΕΔΕ στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου την ερχόμενη Δευτέρα: «Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12.00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Οι δεσμεύσεις Τσίπρα που ανοίγουν το δρόμο για τη λύση
Όσον αφορά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού τόνισε ότι αφορούν την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών, την προαιρετικότητα της διαδικασίας μεταφοράς των διαθέσιμων σύντομα, αλλά και το χρονοδιάγραμμα ισχύος της ΠΝΠ. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, μέσω συνέντευξης του Γ. Πατούλη στην ιστοσελίδα, οι δήμαρχοι έθεταν δύο προϋποθέσεις για την εφαρμογή της ΠΝΠ: Συγκεκριμένο χρονο ισχύος και συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, τα οποία και ικανοποιούνται με το παραπάνων καθώς όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρέοδρος της ΚΕΔΕ «τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα , μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου.».
Παράλληλα τόνισε ότι «στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί».
Στην αντιπροσωπεία της Κ.Ε.Δ.Ε., με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Πατούλη συμμετείχαν επίσης οι Δ. Καφαντάρης, α΄ αντιπρόεδρος, Γ. Καραγιάννης, β΄ αντιπρόεδρος, Γ. Μουράτογλου, Γενικός Γραμματέας και τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης και Δ. Μπίρμπας.
Ολόκληρη η δήλωση Πατούλη
” Ο κ. Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να συναντηθούμε μαζί του και τον ευχαριστούμε γι αυτό.
Τον διαβεβαιώσαμε καταρχήν ότι ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα μας από την κρίση, όπως κάναμε άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να του εκθέσουμε τους λόγους που διαφωνήσαμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Λόγοι που έχουν να κάνουν κυρίως με τη θεσμική και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας, αλλά και με την δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις.
Του θέσαμε τέσσερα ζητήματα.
Πρώτον, την ανάγκη να μην λαμβάνονται στο μέλλον αποφάσεις από την Κεντρική Εξουσία που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος και ενημέρωση μας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ο διάλογος και η συνεργασία θα αποτελεί τον κανόνα, κι όχι την εξαίρεση στις σχέσεις Κράτους και Αυτοδιοίκησης, όπως και ο σεβασμός στη θεσμική μας ανεξαρτησία. Σε αυτό το ζήτημα η στάση μας θα είναι κάθετη αν ποτέ επαναληφθεί ανάλογη πρωτοβουλία υποβάθμισής μας. Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας, ώστε να επιλύονται όλα τα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα.
Δεύτερον, ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική κατοχύρωση της δέσμευσής της ότι θα εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά τέλη από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί δέσμευσης των ταμειακών μας διαθεσίμων. Μας υποσχέθηκε ότι η ρύθμιση αυτή θα γίνει άμεσα, μέσα στην επόμενη βδομάδα. Zητήσαμε επιπλέον να εξαιρεθούν με την ίδια νομοθετική ρύθμιση οι πόροι που αφορούν τα χρήματα που έχουν ήδη δεσμευθεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων για εκτέλεση έργων, για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις και ισχύουν ποινικές ρήτρες για τους Δημάρχους που τις έχουν υπογράψει. Καθώς και τα χρήματα που αφορούν προνοιακά επιδόματα αλλά και είναι κατατεθημένα σε συνεταιριστικές τράπεζες.
Τα ζητήματα αυτά υποσχέθηκε ότι θα τα εξετάσει και θα μας απαντήσει σύντομα.
Τρίτον , τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ζητήσαμε μεταξύ άλλων να υπάρξει αναβαθμισμένος ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ καθώς και ειδικό πρόγραμμα ύψους 2 δις για έργα Δήμων. Θέσαμε το θέμα να διαχειρισθούν οι Δήμοι τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στον οποίο οι Δήμοι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και χωρίς να τους γίνει “μπαλάκι” η ευθύνη.
Τέταρτον, ζητήσαμε να υπάρξει από την Κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπου θα έχει ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κι όχι αυτή να ισχύει στο διηνεκές. Τονίσαμε την ανάγκη να στείλουμε μέσα από το χρονοδιάγραμμα αυτό ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία , που θα σηματοδοτεί το πέρασμα στην επόμενη μέρα. Μας απάντησε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα , μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου.
Τέλος, προσκαλέσαμε τον κ. Πρωθυπουργό να παραστεί στις εργασίες του Τακτικού μας Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από 7-9 Μαΐου.
Θέλω να επαναλάβω τη θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. πως θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Αυτό απαιτεί υπευθυνότητα από όλους.
Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο. Θα ενημερωθούν τα μέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και θα αποφασίσουμε από κοινού για τη μελλοντική μας στάση”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου