Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ο «φύλαρχος» της Σαλαμίνας


Ένας δήμος προσπαθεί να βάλει τέλος στη λατομική δραστηριότητα ενός επιχειρηματία που -κατ’ ομολογία του- παρανομεί και θα συνεχίσει να παρανομεί!
Μια μείζονος σημασίας υπόθεση εκτυλίσσεται στη Σαλαμίνα και έχει αποκτήσει διαστάσεις περιβαλλοντικού εγκλήματος.
Το λατομείο, που απλώνεται σε δασικό χώρο, παρότι σφραγισμένο και παρά τις υπέρογκες οφειλές του ιδιοκτήτη του προς το Δημόσιο, συνέχισε να λειτουργεί, αφαιρώντας λατομικό υλικό παράνομα, ακόμα και από αναδασωτέο χώρο.

Γλαφυρότατες (αν όχι αποκαλυπτικές) είναι οι αναφορές πρακτικών συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του νησιού:
✒ «Το λατομείο από την αρχή της λειτουργίας του, το 1989, είναι μια συνεχής πρόκληση στη νομιμότητα, τη λογική και την ηθική», αναφέρεται στην εισήγηση της δημάρχου.
✒ «Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας συμπεριφέρεται σαν φύλαρχος σε τριτοκοσμική χώρα», περιγράφεται σε άλλο σημείο των πρακτικών.
✒ «Η λέξη μπανανία είναι φτωχή», σχολίαζε στο παρελθόν για την υπόθεση η Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν κάτοικοι του νησιού.

Το σφράγισμα

Μια πολύ καλή περιγραφή για το πώς έχει εξελιχθεί η υπόθεση του λατομείου δίνει έγγραφο που υπογράφει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την περίοδο που ήταν υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συνοπτικά, λοιπόν, σύμφωνα με το έγγραφο, μετά από αυτοψία μηχανικών αρμόδιας υπηρεσίας το 2011, το λατομείο σφραγίστηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι η εξορυκτική δραστηριότητά του δεν ασκούνταν σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η εγκεκριμένη τεχνική μελέτη.
Τον Μάιο του 2012, το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση που υπέβαλε ο επιχειρηματίας για αναστολή της απόφασης.
Κατόπιν νέας αυτοψίας, αυτή τη φορά από το Δασαρχείο Πειραιά, επιβλήθηκαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ στην επιχείρηση.
Σημειώνεται ότι το Δασαρχείο έχει βεβαιώσει ότι έχουν αφαιρεθεί παράνομα 1,2 εκατ. κυβικά μέτρα λατομικού υλικού από αναδασωτέα έκταση 19,5 στρεμμάτων.
Συνέπεια της επιβολής χρηματικού προστίμου για καθ’ υποτροπή παράνομη εκμετάλλευση, σύμφωνα πάλι με το έγγραφο του υπουργείου, ήταν η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας για σφράγιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων της εταιρείας.
Το 2013, με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής δέσμευσε τον όγκο των αδρανών υλικών που προέρχονταν από παράνομη εξόρυξη.
Νέα πρόστιμα ύψους 120.000 ευρώ επιβλήθηκαν το 2014 στην εταιρεία για παράνομη αποκομιδή αδρανών υλικών.
Και όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, το ίδιο έτος το Δασαρχείο Πειραιά, σε αυτοψία του, διαπίστωσε συνέχιση των εργασιών εξόρυξης σε δασική, αλλά και σε αναδασωτέα έκταση.
Οπως φαντάζεστε, επιβλήθηκε και νέο πρόστιμο στον επιχειρηματία. Οι υπηρεσίες του υπουργείου ζήτησαν τη διενέργεια τακτικών ελέγχων στον χώρο του λατομείου από το αστυνομικό τμήμα Σαλαμίνας.
Σε καταγγελίες ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά έχουν προβεί υψηλόβαθμα αυτοδιοικητικά στελέχη και φορείς του νησιού.
Τελευταία διαπιστωτική πράξη για την απαγόρευση των λατομικών εξορύξεων εκδόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής τον περασμένο Μάρτιο.
Δεν αναζητήσαμε εάν τα πρόστιμα πληρώθηκαν. Ωστόσο, χωρίς να θέλουμε να προκαλέσουμε κακόβουλα συμπεράσματα, βάσει εγγράφου που έχουμε στη διάθεσή μας, το ΣΔΟΕ βεβαιώνει οφειλές της εταιρείας περίπου 450.000 ευρώ στο Δημόσιο από μισθώματα για την περίοδο 2008-2012.
Ακόμη, ο Δήμος Σαλαμίνας διεκδικεί από τον επιχειρηματία 1,2 εκατ. ευρώ.
Δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι ο νησιωτικός δήμος, έπειτα από συνεχείς «κόκκινους» ισολογισμούς, βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο σε καθεστώς οικονομικής επιτήρησης.
Ας μεταφερθούμε στο σήμερα, όπου το λατομείο φαίνεται να συνεχίζει... απτόητο τη δραστηριότητά του.
Ο Δήμος Σαλαμίνας έχει συγκροτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή για το λατομείο.
Μέλη της επιτροπής, την Κυριακή 10 Απριλίου, επισκέφθηκαν, όπως γίνεται γνωστό σε σχετικό δημόσιο έγγραφο, το λατομείο και διαπίστωσαν νέες παράνομες λατομικές εργασίες.
Ειδοποίησαν την αστυνομία. Αποχώρησαν έπειτα από περίπου μιάμιση ώρα, εφόσον κανείς από το αστυνομικό τμήμα δεν εμφανίστηκε.
Και αυτό, λένε, δεν τους προκάλεσε καμία έκπληξη. Καιρό νωρίτερα, έβλεπαν για μήνες, όπως περιγράφουν, συνεχείς κινήσεις πλήθους φορτηγών με λατομικά υλικά.
Μετρώντας τις νταλίκες και τα δρομολόγιά τους, υπολόγισαν σε 1.000 τους τόνους υλικών που εξέρχονταν καθημερινά από το νησί.
Την ίδια ημέρα, λίγο πριν από το μεσημέρι, υπήρξε νέα επίσκεψη στο λατομείο, από τη δήμαρχο, δύο αστυνομικούς και δημότες.
Υπό το φως της ημέρας διαπιστώθηκε ότι σε όλο τον χώρο του λατομείου και ειδικά στην περιοχή του σπαστήρα και στους διαδρόμους που οδηγούν σε όσα σημεία φαινόταν ότι συνεχίζονται οι εξορύξεις ήταν έντονα τα ίχνη τροχοφόρων οχημάτων, γεγονός που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αδιάλειπτη δραστηριότητα στον χώρο.
Προσήλθε και ο επιχειρηματίας. Σύμφωνα με το έγγραφο της τοπικής αρχής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραδέχθηκε«παρουσία αστυνομικών οργάνων, της δημάρχου Σαλαμίνας, δημοτικών συμβούλων και δημοτών, μεταξύ άλλων, ότι λειτουργεί παράνομα και θα συνεχίσει να λειτουργεί το λατομείο».
Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων«αλλά και της ομολογίας του επιχειρηματία», η διαπαραταξιακή επιτροπή καλεί εκ νέου τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να προβούν στις κατά τον νόμο αρμόδιες ενέργειές τους και σε αυστηρά μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν κατέστησαν αποτελεσματικές προηγούμενες ενέργειες των υπηρεσιών για την αποτροπή της παράνομης λειτουργίας του λατομείου, όπως η σφράγισή του, η διακοπή ρεύματος και η κατάσχεση λατομικών προϊόντων που έχουν εξορυχθεί από αναδασωτέα έκταση.
Άραγε, τώρα, πώς θα κινηθούν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί;
Θα προτείναμε, πάντως, να ακούσουν και τη γνώμη υψηλόβαθμων κρατικών στελεχών που έχουν γνώση της δραστηριότητας της εταιρείας.
Ακόμη, έχουμε την πληροφόρηση ότι για κάποιες πτυχές της υπόθεσης έχουν ενημερωθεί υπουργοί της κυβέρνησης.
Με βάση τα παραπάνω, το αίτημα των κατοίκων του νησιού μοιάζει απόλυτα δίκαιο: να κλείσει το λατομείο και να χρησιμοποιηθεί για άλλους, επωφελέστερους για τους ίδιους και φιλικότερους για το περιβάλλον και την υγεία σκοπούς, καθώς και να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα και να πληρώσουν όσοι και για όσα ευθύνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου